Επεισόδια σημειώθηκαν στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου 300 πρόσφυγες – μετανάστες βγήκαν προσωρινά από το hot spot και επιχείρησαν να κάνουν πορεία στη Μυτιλήνη. Ωστόσο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στο κέντρο φιλοξενίας.

Με την επιστροφή τους σημειώθηκε νέα ένταση και επεισόδια ενώ ξέσπασαν και πυρκαγιές σε παρακείμενα ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού. Μέσα στον καταυλισμό αυτή την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη, ωστόσο κάποιοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας αρνήθηκαν να λάβουν φαγητό.

Επεισόδια σημειώθηκαν και το απόγευμα με άγριες συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασε και φωτιά, η οποία έκαψε κυρίως σκηνές και κοντέινερ. Ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων εκκενώθηκε με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ. Μετά τις συγκρούσεις, πολλοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο και βρίσκεται σε εξέλιξη επίχειρηση της αστυνομίας ώστε να επιστρέψουν πίσω στις εγκαταστάσεις. 

Ads

Νωρίτερα ένταση είχε επικρατήσει στο κέντρο της Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά των προσφύγων. Ακροδεξιοί που συμμετείχαν στην πορεία επιτέθηκαν κατά του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, ο οποίος προσπάθησε να μιλήσει στους συγκεντρωμένους. Επίσης επίθεση δέχτηκαν και τρεις νεαρές γυναίκες, μια εκ των οποίων είναι γνωστή για την εθελοντική της δράση σε δομή φιλοξενίας στη Μυτιλήνη.