Επεισόδια σημειώθηκαν στις Σκουριές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και αντισυγκέντρωσης από τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold.

Ads

Οι δύο συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στη θέση «Χονδρό Δένδρο». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις αρχικές αντεγκλήσεις και τον πετροπόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών διαδέχτηκε επίθεση των μεταλλωρύχων κατά των διαδηλωτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ομάδα μεταλλωρύχων κατάφερε να περάσει από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και επιτέθηκε στους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συγκρούσεις σώμα με σώμα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για 4 τραυματίες. 

Πολλές είναι οι καταγγελίες για τη στάση της αστυνομίας , η οποία σύμφωνα με μαρτυρίες, αρχικά παρέμεινε απαθής και στη συνέχεια παρενέβη για να διαλύσει τη συγκέντρωση των κατοίκων, ενώ οι μεταλλωρύχοι συνέχιζαν τη δράση τους ανενόχλητοι. Κατά την επέμβαση της αστυνομία έγινε και χρήση δακρυγόνων, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταλλωρύχοι που είχαν ανέβει στην πλαγιά του λόφου συνέχιζαν να πετούν πέτρες. Σύμφωνα με το Alterthess, μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν ανεμπόδιστα με πέτρες και στα αμάξια των κατοίκων, τα οποία εγκατέλειψαν κατά την επίθεση που δέχτηκαν. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», κατήγγειλε: «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές! Τα ΜΑΤ, όχι μόνο επέτρεψαν στους μεταλλωρύχους, που είχαν προφανείς άγριες διαθέσεις, να φθάσουν στο σημείο της συγκέντρωσης των κατοίκων, αλλά συνασπίστηκαν μαζί τους! Η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον των κατοίκων μαζί με τους μεταλλωρύχους της Eldorado Gold. Καταγγέλλω τους υπεύθυνους της Αστυνομίας, Μανωλά και Μαντουβάκη, για αυτό». 

Βίντεο από το Alterthess

«Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν  στρέφεται μόνο εναντίον των κατοίκων της Χαλκιδικής και του κινήματος εναντίον της ολέθριας εξόρυξης. Εκθέτει την ίδια την κυβέρνηση. Ποιος ελέγχει την αστυνομία; Η κυβέρνηση ή η Eldorado Gold; Ο κόσμος εδώ είναι απογοητευμένος. Δεν περίμενε ότι θα του ρίχνουν χημικά, όταν διαδηλώνει, και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε. 

Ads

Από την πλευρά τους οι μεταλλωρύχοι καταγγέλλουν ότι εκείνοι δέχθηκαν επίθεση. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Γιώργος Χατζής, οι εργαζόμενοι δέχθηκαν πέτρες από «αντιεξουσιαστές» και τραυματίστηκαν ελαφρά και τρεις μεταλλωρύχοι. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου και επέστρεψαν σπίτια τους.