Επεισόδια σημειώθηκαν στο παλιό στρατόπεδο στο Πυλί της Κω όταν ομάδα κατοίκων του νησιού πραγματοποίησε διαμαρτυρία για να μπλοκάρει τις εργασίες κατασκευής hotspot.

Ads

Οι διαμαρτυρόμενοι απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

image

image

Ads

Δύο κάτοικοι και ένας δημοσιογράφος έχουν τραυματιστεί.

H διαμαρτυρία ξεκίνησε το πρωί από την περιοχή Μεσσαριά, όπου οι κάτοικοι έσκαβαν χαντάκια -εν μέσω βροχής- προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες κατασκευής του hot spot. Στη Μεσαριά βρίσκονταν ήδη κλούβες των ΜΑΤ.
image

image

image

Στη συνέχεια, οι περίπου 300 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο.

image

Τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν κάτοικοι επιχείρησαν να μπουν στο στρατόπεδο. Ακολούθησε συμπλοκή. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο τραυματίες, αλλά και για την προσαγωγή δημοσιογράφου τοπικού μέσου, του Γιώργου Λιοδάκη, που τραβούσε βίντεο και φωτογραφίες από τη συμπλοκή. Πολίτες έχουν μεταβεί εκεί και ζητούν να αφεθεί ελεύθερος.

image

image

Αποκλεισμένα από τα ΜΑΤ είναι και τα Φωκάλια, περιοχή όπου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, θα γίνει το hot spot 3. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί και κάτοικοι που διαμαρτύρονται.

Αντιδράσεις και στη βόρεια Ελλάδα για το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, και οι δήμαρχοι Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος και Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν για το εγχείρημα της εγκατάστασης των 4.000 προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Με δεδομένο ότι υπάρχουν αντιδράσεις από κατοίκους, κυρίως από τα δημοτικά διαμερίσματα Διαβατών και Μαγνησίας, απόψε συγκαλείται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Δέλτα, ενώ και οι τρεις δήμαρχοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αποφάσισε τη μετατροπή του παλιού στρατοπέδου σε κέντρο φιλοξενίας 4.000 προσφύγων χωρίς να τους ενημερώσει, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου στρέφεται και προσωπικά κατά του Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο κατηγορεί ότι δεν συνειδητοποίησε πως πλέον δεν είναι «μέλος ή πρόεδρος ΜΚΟ, αλλά υπουργός».

«Φταίμε εμείς οι δήμαρχοι επειδή η Ελλάδα κόλλησε στον τοίχο; Ή φταίει η δική τους αβλεψία, η ανοργανωσιά, η προχειρότητα; Ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και λειτουργούν; Τόσους μήνες τι κάνουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Κυρίζογλου, υποστηρίζοντας ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου δεν χωρούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, έκανε γνωστό ότι κάτοικοι της περιοχής «βρίσκονται στο πόδι» και επισημαίνει ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου έχουν εγκατασταθεί μόνιμα εδώ και 17 χρόνια Ρομά, λειτουργεί το ΚΕΘΕΑ, ο σταθμός βιολογικού καθαρισμού, μαζί με ρυπογόνες βιομηχανίες.

Τσίπρας σε υπουργούς Εσωτερικών Γαλλίας – Γερμανίας: Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά θα πρέπει και όλοι οι άλλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέρ, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα, ο Μπερνάρ Καζνέβ τόνισε ακόμη ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015 και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Τι συμφωνήθηκε στην τριμερή υπουργική συνάντηση για το προσφυγικό

Η τριμερής συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, συμφωνήθηκε να υπάρξει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Παράλληλα, ζητήθηκε βοήθεια από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών, καθώς και για την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.