Στην αποπομπή του Νάσου Θεοδωρίδη από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από τις δηλώσεις του για τα Ίμια που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και την εκ νέου επίθεση της ΝΔ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητώντας την αποπομπή του στελέχους.

Ads

 
«Οι προσωπικές απόψεις του Ν.Θεοδωρίδη απέχουν παρασάγγας από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μας εκπροσωπούν κατ’ ουδένα τρόπο», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε σχόλιό του στο twitter.
 
Νωρίτερα χθες, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι «οι επανειλημμένες δημόσιες διατυπωμένες προσωπικές απόψεις του Νάσου Θεοδωρίδη δεν απηχούν στις συλλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».
 
«Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εκπροσωπεί τον φορέα στην επιτροπή δικαιωμάτων της Βουλής» σημείωναν τονίζοντας ότι η άποψη αυτή εκφράζει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση για την αποπομπή του μετέφερε στο Νάσο Θεοδωρίδη ο Νίκος Βούτσης.
 
Οι δηλώσεις Θεοδωρίδη, η επίθεση της ΝΔ και η απάντηση

 
Λίγες ημέρες νωρίτερα και με αφορμή την επέτειο των Ιμίων ο κ. Θεοδωρίδης είχε γράψει μεταξύ άλλων στο facebook:
 
«Με αφορμή την επέτειο των “Ιμίων” (κατ’ εμέ “Καρντάκ”, διότι η παραχώρηση Δωδεκανήσων από Ιταλία προς Ελλάδα περιελάμβανε ΜΟΝΟ τις ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΕΣ προς αυτά βραχονησίδες, ενώ οι συγκεκριμένες είναι ΣΑΦΩΣ πιο κοντά στην Τουρκία παρά στην Κάλυμνο), αξίζει να τονιστεί ότι η πιο ευφυής επινόηση του ελληνικού καπιταλισμού για την απόσπαση της συναίνεσης των καταπιεζόμενων μαζών είναι η επίσημη κρατική προπαγάνδα περί δήθεν ύπαρξης ”εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται ως τάχα ευρισκόμενοι στην ίδια όχθη οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, κατά σχηματική και αφελή αντιπαράθεση προς τους αντίστοιχους της Τουρκίας… Όμως κάτι τέτοιο καταντάει γελοίο…».

Παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Θεοδωρίδη για τα Ίμια ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Η ΝΔ, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Θεοδωρίδη κάνοντας λόγο για ανθελληνικό παραλήρημα και ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, να τον «εκπαραθυρώσει».
 
Τη δική του απάντηση έδωσε πάντως ο Νάσος Θεοδωρίδης μέσω facebook και πάλι:

Ads

«Ο κάτωθι υπογεγραμμένος ΝΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ζητώ να μου εκδώσετε έγγραφη βεβαίωση, ότι εγκρίνεται από το κόμμα ΣΑΣ, η ιδιότητα μου ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Σας υπόσχομαι πριν δημοσιοποιήσω οποιαδήποτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ μου άποψη, να την προσκομίζω στους αξιότιμους κυρίους Μουρούτη και Σίμο Κεδίκογλου, προς έγκριση».