Το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του αίρει την αναστολή που είχε επιβληθεί με προσωρινή διαταγή στο πλαφόν συνταγογράφησης και το μέτρο επανέρχεται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ανασταλεί η υπουργική απόφαση κατά το μέρος της επέβαλε υποχρεωτικό ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.

Ads

Το υπουργείο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων επανέρχεται. Πρόκειται για σημαντική απόφαση, η οποία δείχνει μία “στροφή” στη θέση του ΣτΕ. Θα δούμε στην καθαρογραμμένη απόφαση τις σκέψεις του ΣτΕ για το ελάχιστο όριο συνταγογράφησης γενοσήμων. Πρέπει να δηλώσω ότι είμαι κατ’ αρχήν ικανοποιημένος από τη συγκεκριμένη εξέλιξη».

Όπως αναφέρει το υπουργείο η απόφαση του ΣτΕ «αποτελεί καταρχήν μια θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της Πολιτείας, αφενός για να μειωθεί ο όγκος συνταγογράφησης και αφετέρου να ενισχυθεί η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων αυτονοήτως, χωρίς να διακυβεύεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή του ασθενούς».

«Εν μέρει» δικαιωμένος δηλώνει όμως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που μαζί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε το πλαφόν συνταγογράφησης. Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «τα αιτήματά μας έγιναν εν μέρει αποδεκτά κατά το μέρος που αφορά στον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας, ανά γιατρό».

Ads

«Ο ΙΣΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την επαγγελματική ελευθερία και την ελευθερία της επιστημονικής κρίσης των γιατρών και την άσκηση της ιατρικής σύμφωνα με κανόνες, με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του ασθενή και της υγείας του», τονίζεται στην ανακοίνωση και υπενθυμίζεται πως «η αίτηση ακυρώσεως θα εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2014».