Ως συνέδριο καμπής αναγνωρίζεται το 10ο Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων που διεξήχθη στον Πειραιά το περασμένο Σαββατοκύριακο και ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος. Το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την επιστροφή του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ηγεσία του χώρου και την έναρξη των διαδικασιών για την προετοιμασία των Οικολόγων Πρασίνων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε στο tvxs.gr για την πορεία των Οικολόγων Πράσινων, τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις αλλά και το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. “Θα ήμασταν ανοιχτοί σε έναν τέτοιο ενδεχόμενο αν υπήρχε εξειδίκευση των θέσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και μια προγραμματική συμφωνία”, τονίζει. 

Ads

Με την ολοκλήρωση του Συνεδρίου ολοκληρώνονται οι εσωκομματικές διαδικασίες και όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση “με γνώμονα τις πολιτικές δραστηριότητες, έτσι όπως αυτές ορίστηκαν στο συνέδριο του Ιουλίου”, ξεκινάει η προετοιμασία των Οικολόγων Πράσινων για  για το Ευρωκοινοβούλιο και τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας. Σημειώνεται πως την προσεχή Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται η έναρξη της εσωκομματικής ψηφοφορίας που θα αναδείξει τις υποψηφιότητες του κόμματος για την ευρωλίστα.

Η νέα σύνθεση της Εκτελεστικής Γραμματείας:

  • Γιάννης Τσιρώνης (συντονιστής),
  • Μάγκυ Δούση και Μιχάλης Τρεμόπουλος (εκπρόσωποι Τύπου),
  • Νίκος Γαγγιολάκης, Κώστας Καλογράνης και Δήμητρα Λυμπεροπούλου (τακτικά μέλη) και
  • Κωνσταντίνος Μπούρας – Μαρία Πετεινάκη (αναπληρωματικά μέλη),

“Οι Oικολόγοι Πράσινοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το συνέδριο, ιδεολογικό και πολιτικό, έγινε τον Ιούλιο και επέλεξε τις πολιτικές προτεραιότητες που θα καθορίσουν την επόμενη περίοδο”, δήλωσε μιλώντας στο tvxs.gr ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ερωτηθείς αν σε αυτόν τον ιδεολογικό σχεδιασμό εξετάζεται και το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Τρεμόπουλος απάντησε: “Δεν υπάρχει στρατηγικό σκιά μόνιμος εταίρος. Είναι σαφές πως οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση”. 

Ads

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι “θα ήταν ανοιχτοί σε συνεργασία με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αν εμφάνιζε εξειδικευμένες προγραμματικές θέσεις με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να επιτευχθεί μια προγραμματική συμφωνία”. “Όσο δεν γίνεται αυτή η εξειδίκευση δεν υπάρχει καμία προοπτική συνεργασίας”, πρόσθεσε σημειώνοντας ωστόσο πως “πάντα μιλάμε μετεκλογικά γιατί προεκλογικά οι Οικολόγοι Πράσινοι θα καταθέσουν και πάλι την αυτόνομη πρότασή τους”. 

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και αν τίθεται ζήτημα συνεργασίας με κάποιο από τα κόμματα του χώρου, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά: “Δεν τέθηκε και δεν υφίσταται θέμα συνεργασίας με αυτές τις πολιτικές δυνάμεις”. “Η Σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε μια βαθύτατη κρίση και ένα αδιέξοδο. Καταθέτει πάντα προεκλογικά ένα σύνολο ιδεών και μετεκλογικά εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές”, αναφέρει και συνεχίζει: “Θέλουμε διάλογο με οποιονδήποτε ζητάει μεταρρυθμίσεις αλλά θα πρέπει να δούμε τι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές, αν αναπαράγουν τις μνημονιακές πολιτικές και αν αυτοί που τις εκφέρουν συντέλεσαν στα σημερινά αδιέξοδα”. “Μετεκλογικά θα εξετάζαμε τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης που δεν θα έχει σχέση με την υπάρχουσα, αλλά αυτό για να επιβεβαιωθεί χρειάζεται ένας προγραμματικός διάλογος και να δούμε ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις”. 

Στο συνέδριο του Ιουλίου αποφασίστηκε η διαδικασία “επανεκκίνησης” των Οικολόγων Πρασίνων μια διαδικασία που θέτει το πλαίσιο των “πολιτικών προτεραιοτήτων” του κόμματος (Διαβάστε αναλυτικά εδώ). “Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα οι Οικολόγοι Πράσινοι πέρασαν μια φάση ανασύνταξης”, σημειώνει ο κ. Τρεμόπουλος και υπογραμμίζει πως  στόχος είναι το “άνοιγμα στην κοινωνία”. Το επόμενο διάστημα μέσα από μια εσωκομματική ψηφοφορία θα επιλεγούν οι υποψήφιοι της ευρωλίστας. Την Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και θα ακολουθήσει η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίου με τη συμμετοχή των μελών. Για την ψηφοφορία, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, θα στηθούν κάλπες στα αστικά κέντρα, ενώ τα μέλη από τις νησιωτικές περιοχές θα ψηφίσουν με επιστολή. “Στόχος μας είναι να καταλήξουμε δημοκρατικά στα ονόματα της λίστας για να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών και στη συνέχεια των αυτοδιοικητικών με πράσινα ψηφοδέλτια ευρύτερης αποδοχής σε όλες τις περιφέρειες και με συνεργασίες στους Δήμους”, τονίζει στο tvxs.gr. 

Ο νέος εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων αναφέρθηκε και στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως οι τόνοι στο εσωτερικό των Οικολόγων Πρασίνων ανέβηκαν μετά τις μαζικές εγγραφές μελών της ΠΑΣΠ με στελέχη του κόμματος να κανουν λόγο για “άνοιγμα της κερκόπορτας στο ΠΑΣΟΚ”. Μεταξύ των στελεχών που είχαν υπογράψει την ανακοίνωση-καταγγελία ήταν και η πρώην επικεφαλής Ιωάννα Κοντούλη, η οποία κατά την παρέμβασή της στο τελευταίο συνέδριο ξεκαθάρισε πως θα παραμείνει απλό μέλος του κόμματος και δεν επιθυμεί να αναλάβει ενεργό ρόλο στην “επανεκκίνηση”.

Η κ. Κοντούλη μιλώντας στο tvxs.gr δήλωσε πως δημιουργείται μια “ανθρωπογεωγραφία που δεν με αφορά”. Στην εισήγησή της έκανε λόγο για “ατέλειωτο άγονο πόλεμο ρεβανσισμού με τακτικισμούς και προσωπικές στρατηγικές που το μόνο που δεν υπηρέτησαν ήταν το συλλογικό όραμα”. Μάλιστα απέδωσε την μη είσοδο των Οικολόγων Πρασίνων στο κοινοβούλιο μεταξύ άλλων στους “εσωκομματικούς ανταγωνισμούς”, τον “αντιφατικό λόγο σε σχέση με τις συνεργασίες”,  αλλά και στις μιντιακές επιθέσεις του “γνωστού διαπλεκόμενου μιντιακού συγκροτήματος”. 

Η Ιωάννα Κοντούλη αναφέρθηκε επίσης στην “πρωτοτυπία  πολλών που βρέθηκαν μεν  σε αυτό το κόμμα αλλά αγαπούν ένα άλλο”, αλλά και στην “φοβική  περιχαράκωση που αποφασίστηκε στο προηγούμενο Συνέδριο υπό τον  μανδύα της αυτονομίας”. “Αν αυτό δεν δείχνει έλλειψη ιδεολογικής πληρότητας και συνοχής σε στελέχη και μέλη για  το τι εκπροσωπεί ή τι θέλει να εκπροσωπήσει και προς ποια πολιτική κατεύθυνση το κόμμα των Ο.Π. τότε τι άλλο μπορεί να σημαίνει;”, διερωτήθηκε.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, μιλώντας στο tvxs.gr για τις διαφοροποιήσεις και τις αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό, επισήμανε τη σημασία των τελικών κειμένων-θέσεων που αποφασίζονται μέσα από τις διαδικασίες και υπογράμμισε ότι “αποδείχτηκε πως οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ένα πλούσιο εσωτερικό διάλογο πάντα με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στο τέλος επιτυγχάνεται η σύνθεση των πολιτικών προτάσεων και αυτές εκφράζονται και σήμερα μέσα από τα κείμενά τους”. “Δεν πάσχουμε από διαφορετικές απόψεις, αλλά από αποτελεσματική σύνθεση που να δημιουργεί ένα ελκυστικό προφίλ στην κοινωνία και κυρίως εξωστρεφείς δράσεις και παρεμβάσεις”, σχολίασε.