Με τίτλο «ο χωρισμός Εκκλησίας – κράτους έχει ωριμάσει», ο Νίκος Φίλης παρεμβαίνει εκ νέου και επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

Ο πρώην υπουργός, συνεχίζοντας την κόντρα του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά και τους φορείς της εκκλησίας που θέλουν να έχουν λόγο στα του μαθήματος των θρησκευτικών, σημειώνει πως παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της συνείδησης και το δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει σε όποιον Θεό θέλει ή και να μην πιστεύει ακόμη «η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική, σε συνθήκες μάλιστα “θρησκευόμενου Κράτους και πολιτευόμενης Εκκλησίας”».

Για το μάθημα των Θρησκευτικών ο Ν. Φίλης επισημαίνει την «απαίτηση της Ιεραρχίας για συναπόφαση κατά παράβαση μάλιστα ακόμη και του ισχύοντος Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που προβλέπει συνεργασία με την Πολιτεία. Ελπίζω ότι η εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων με τους φακέλους των μαθητών που θα διανεμηθούν με τη νέα χρονιά, θα δώσουν τη δυνατότητα από μάθημα ομολογιακό να γίνει μάθημα γνώσης των θρησκειών».

Σε ό,τι αφορά την εκκλησιαστική περιουσία και μισθοδοσία των κληρικών ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής γράφει πως «χρειάζεται άμεσο σχέδιο άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων. Είναι περίεργο στη χώρα μας να μισθοδοτούνται 10.000 ιερείς έναντι 8.000 γιατρών του ΕΣΥ».

Ads

Και καταλήγει: «Αν για την οικονομία υπάρχει το πραγματικό άλλοθι της Τρόικας, για την εκκρεμότητα στις σχέσεις Εκκλησίας – Πολιτείας ποιο άλλοθι υπάρχει; Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρέπει να υποκύψει σε ψηφοθηρικές λογικές. Πολύ περισσότερο που στην κοινωνία έχει ωριμάσει το αίτημα για τον σταδιακό χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, όπως έχει καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό άνω του 60%».

Τέλος, σχολιάζει και το ζήτημα της καύσης των νεκρών, λέγοντας πως έχει ήδη καθυστερήσει η λειτουργία των ιδιωτικών αποτεφρωτηρίων.