Ότι στηρίζουν τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη αποφάσισαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος με τη σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου. Το κλίμα στην κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές βρίσκονται στα χαρακώματα. Επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν ξεκαθάρισε σήμερα ότι «η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις». Ο υπ. Οικονομικών στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Κάρολο Παπούλια υποστήριξε ότι η «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης θα είναι «σκληρή» αλλά σημείωσε ότι «δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί» και δεν παράλειψε να επαναφέρει το διακύβευμα διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ.

Ads

Βενιζέλος: Το παιχνίδι είναι δύσκολο

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου υποστήριξε ότι «η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα». Υποστήριξε ότι οι εταίροι παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος και τόνισε ότι «η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς είναι στείρα, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση».
 
Επιπλέον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. «Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου» πρόσθεσε.
 
«Ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες» υπογράμμισε ενώ ερωτηθείς για το Γκίκα Χαρδούβελη υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα και «δεν πρέπει να στοχοποιείται.
 
Τέλος για τη δήλωση Γεωργιάδη που υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την εμπλοκή της επιστροφής των δανειστών, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει αν είναι σεβαστό από φίλους και εχθρούς γιατί είναι παράγοντας σταθερότητας». 
 
Φρένο από την τρόικα στη «μεταμνημονιακή εποχή»
 
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις» ξεκαθάρισε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
 
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε πως οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις. «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας» τόνισε.
 
Υπενθύμισε επίσης ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
 
Χαρδούβελης: Θα προλάβουμε
 
Τη σύστασή του για ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε πως «θα προλάβουμε να έρθουμε σε ασφαλή συμφωνία με τους δανειστές», καθώς και πως «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».


On camera με τον Κάρολο Παπούλια
 
Ο υπ. Οικονομικών επισήμανε πως «είμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα». Έκανε επίσης  λόγο για διαπραγμάτευση που θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Σε αυτό το σημείο τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία: «Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε».
 
Πρόσθεσε πως ως Υπουργός Οικονομικών οφείλει να προασπίζεται τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκεται στον λαϊκισμό, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες «ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος,  θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων».
 
Για τις επικρίσεις που δέχεται υποστήριξε: «ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι  η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».