Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ την Πέμπτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ, θα έχει συνεργασία με τον Νίκο Κοτζιά. Νωρίτερα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ads

Στη συνάντησή του στις 19:30 με τον κ. Γκάμπριελ, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ιερουσαλήμ, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Ρώμη.

Με επίκεντρο την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και την υλοποίηση του Κοινού Σχεδίου Δράσης, που υπεγράφη κατά την επίσκεψη του προκατόχου του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 12:30, στο υπουργείο Εξωτερικών, η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Γκάμπριελ θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και για την πολιτική κατάσταση και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Θα μιλήσουν, επίσης, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Brexit και η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του οράματος για την ενωμένη Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Ads

Άλλα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών θα είναι οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ με σημαντικούς παίκτες της παγκόσμιας σκηνής, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, καθώς και η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης.

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς θα ενημερώσει τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για τις θέσεις της Ελλάδας και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης, οι δύο υπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, πριν από το γεύμα εργασίας που θα παραθέσει ο κ. Κοτζιάς στον κ. Γκάμπριελ.

Σήμερα το βράδυ, ο κ. Γκάμπριελ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και την Πέμπτη το πρωί, πριν από τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.