Σε διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ- Ευρώπης – Βερολίνου έχει εξελιχθεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους, που βρίσκεται στο επίκεντρο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.

Ads

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος –σε συνέντευξη του στο Bloomberg–  σχολίασε σήμερα την αντιφατική στάση του Βερολίνου για το χρέος. Η γερμανική πλευρά θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά είναι ρητά αντίθετο στο κούρεμα της ονομαστικής αξίας του ελληνκού χρέους όπως προτάσσει το Ταμείο,είπε περιγράφοντας τη θέση της Ελλάδας σαν μία γαζάλα που παλεύει ανάμεσα στους ελέφαντες ΔΝΤ και Γερμανία. Είπε επίσης ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας πανούργος πολιτικός και ξέρει ότι κάτι πρέπει να δώσει.

Αρκετά αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα εμφανίστηκε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όπως μετέδωσε το Reuters.

Τώρα τα βλέμματα στρέφονται στις επαφές που θα έχει απόψε στην Ουάσιγκτον ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και με τον γάλλο ομόλογο του Μισέλ Σαπέν, μετά τις οποίες η ελληνική πλευρά θα έχει σαφέστερη εικόνα για το πως έννουν οι εμπλεκόμενες πλευρές την προοπτική αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ads

Ωστόσο το βλέμμα της Αθήνας είναι στραμμένο στο EwG το πρωί της Δευτέρας, οπότε και θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ.