Ενδεικτικά της μεγάλης οικολογικής καταστροφής που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή της Πεντέλης είναι τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ποιότητα του αέρα στο Ντράφι και στη Διώνη.

Ads

Όπως κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της (25/7) η ομάδα εθελοντισμού και υποστήριξης RPSOS.gr υπό τον περιβαλλοντολόγος Δρ. Ανδρέα Βασιλόπουλο, ενώ οι μετρήσεις της 23ης Ιουλίου έδειξαν πολύ χαμηλές τιμές (εντός των ορίων), από τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης οι τιμές αυξήθηκαν υπερβολικά, λόγω της διακοπής του ανέμου.

Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε στις 23/7 το απόγευμα.

Τρεις φορές πάνω από τα όρια

Τα μικροσωματίδια PM2,5 (δηλαδή εκείνα που με την αναπνοή εισέρχονται στους πνεύμονες) καταγράφηκαν έως και τρεις φορές πάνω από τα ημερήσια όρια που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ads

Ειδικά τις ώρες που πραγματοποιούνται εργασίες και αναμόχλευση του εδάφους οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση, σε σχέση με τις βραδινές ώρες, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος σημειώνει τις μεγάλες διακυμάνσεις από σημείο σε σημείο μέτρησης, καθώς και μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Περιοχές των οικισμών που βρίσκονται στη φορά του ανέμου (συνήθως επικρατούν βόρειοι άνεμοι) μετά τις καμένες εκτάσεις παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αιθάλης και μικροσωματιδίων.

Μεγάλη προσοχή στους κατοίκους

Συνιστάται στους κατοίκους μεγάλη προσοχή, ειδικά σε εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα, πάσχοντες COVID αλλά και ηλικιωμένους. Τα μικρά παιδιά πρέπει να αποφεύγουν εντελώς το παιχνίδι σε υπαίθριο χώρο, λόγω της αυξημένης κινητικότητας και της μικρής απόστασης από το έδαφος σε σύγκριση με τα ενήλικα άτομα.

Ο Δρ Βασιλόπουλος αναφέρει ακόμα ότι για τις περιπτώσεις που υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, έχουν ξεκινήσει κατ’ οίκον μετρήσεις με φορητό μετρητή, ώστε να μπορούν να δώσουν τιμές ρύπων εκτός και εντός της οικίας, για PM2,5 και PM10 και να ενημερωθεί ανάλογα ο θεράπων ιατρός.

Ειδική ομάδα συνεργατών θα συνεχίσει τις μετρήσεις και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ενώ εξειδικευμένοι συνεργάτες του κ. Βασιλόπουλου έχουν ήδη ξεκινήσει και τις κατ’ οίκον μετρήσεις ποιότητας αέρα. 

Στην προσπάθεια συμβάλλει σημαντικά η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και παρέχει τον εξοπλισμό και την επιστημονική υποστήριξη για τις μετρήσεις ποιότητας του αέρα.