Η κυβέρνηση κατέθεσε την Παρασκευή τροπολογία που προσφέρει σε όσους πληρώσουν έως τις 27 Μαρτίου το σύνολο ή μέρος ληξιπρόθεσμης οφειλής τους προς την εφορία τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής που την επιβαρύνουν. Η ρύθμιση «εξπρές» είναι ανεξάρτητη από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το νομοσχέδιο της οποίας έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση.

Ads

Η εν λόγω τροπολογία, που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης». Σημειώνεται πως η διαδικασία θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής που ακολουθεί κάθε οφειλή από την καταχώρισή της. Με την ίδια τροπολογία, στην κυριότητα του δημοσίου περνά ποσό 555,6 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην τροπολογία προβλέπεται πως οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως και τις 27.3.2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που την βαρύνουν. Σχετικά με τις οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση προβλέπεται επίσης η ίδια απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων αν καταβληθεί έως της 27 Μαρτίου το σύνολο της υπολειπόμενης βασικής οφειλής.

«Λόγω της κρίσης, της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, της αύξησης της ανεργίας που οδήγησαν πολίτες και επιχειρήσεις σε πραγματική οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στο σύνολο των υποχρεώσεών τους, επιδιώκεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα (έως 27 Μαρτίου 2015) η διευκόλυνση των φορολογουμένων να εκπληρώσουν το σύνολο ή μέρος των υποχρεώσεων τους στη Φορολογική Διοίκηση με απαλλαγή κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν, με ταυτόχρονη αύξηση των δημοσίων εσόδων», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ads

Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία