Σε μειώσεις μισθών έως 20% προχώρησαν οι επιχειρήσεις από τις 14 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δειγματοληπτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας.
 

Ads

Ειδικότερα, σε 45 επιχειρήσεις άνω των 50 ατόμων, έγιναν επιχειρησιακές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 20,04% και σε 3.231 μικρές επιχειρήσεις με προσωπικό κάτω από 5 εργαζομένους υπέβαλαν στο ΣΕΠΕ καταστάσεις προσωπικού με μειώσεις 20,63%, κατά μέσον όρο, μέσω ατομικών συμβάσεων.
 
Οι μειώσεις αυτές αφορούν περίπου 15.000 εργαζόμενους.
 
Το τοπίο στην αγορά εργασίας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα μήνα από την εφαρμογή του νόμου έχουν υπογραφεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 45 επιχειρησιακές συμβάσεις ενώ την περίοδο Οκτωβρίου 2011- Φεβρουαρίου 2102 είχαν υπογραφεί 65 επιχειρησιακές συμβάσεις σε όλη τη χώρα.
 
Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ρύθμιση στην οποία προβλέπεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου οι επιχειρήσεις που είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν όφελος μείωση κατά 5% των ασφαλιστικών εισφορών.
 
Από την 1η Απριλίου, η καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπέζης και ταυτόχρονα με την πληρωμή των αποδοχών, έτσι ώστε να ελέγχεται αν αποδίδονται οι εισφορές, οι οποίες αντιστοιχούν στους καταβαλλόμενους μισθούς.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου, η τροποποίηση της περιόδου υποβολής της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από τριμηνιαία σε μηνιαία βάση θα εξασφαλίσει την δυνατότητα διενέργειας αυτοματοποιημένων ελέγχων, από τις οποίους θα εντοπίζονται με μεγαλύτερη ευχέρεια οι εργοδότες που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές, ώστε τα αντίστοιχα ποσά να καταλογίζονται άμεσα και να τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία αναγκαστικής είσπραξής τους.
 
Επίσης, θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα εφαρμογής των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 40 του ν. 3863/2010, που προβλέπουν την ταυτόχρονη καταβολή από τους εργοδότες των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους μέσω τραπεζικού συστήματος.
 
Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το θεσμικό πλαίσιο για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και άλλες διατάξεις.