Χιλιάδες συνταγές εμφανίζονται να έχουν εκτελεστεί τον Αύγουστο, παρόλο που φέρουν ημερομηνία έκδοσης τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με καταγγελία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου. Όλως τυχαίως, λίγο πριν τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ανακαλύπτονται «κομπίνες», σχολίασε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ads

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στη διάρκεια τυχαίου ελέγχου και βρίσκεται υπό διερεύνηση, ενώ έχει ζητηθεί και η παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να ερευνηθεί εάν κάποιος παραβίασε τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΥΚΑ).
 
«Πιθανότατα να οφείλεται σε τεχνικό λάθος», ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι 200.000 αυτές συνταγές, που προέρχονται από φαρμακεία απ’ όλη την Ελλάδα, δεν θα πληρωθούν μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.
 
Εύχομαι να να πρόκειται για λάθος της μηχανογραφικής υπηρεσίας, δήλωσε, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι φταίνε γιατροί κυρίως και δευτερευόντως φαρμακοποιοί…» τόνισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί. 
 
Για τεχνικό λάθος στην ΗΔΥΚΑ έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, συμπληρώνοντας πως το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «δεν θα επέτρεπε την εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών».
 
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως εφόσον αποδειχθεί ότι πρόκειται για απάτη, στην οποία έχουν συμμετοχή γιατροί ή φαρμακοποιοί, «πρέπει να τους πάρουμε κεφάλια».
 
Ο κ. Αμπατζόγλου θα έχει σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

ΠΦΣ: Aνακαλύπτουν «κομπίνες» λίγο πριν τις κινητοποιήσεις
 
Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΠΠΥ, σημειώνει με νόημα: όλως τυχαίως, λίγο πριν τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, ανακαλύπτονται «κομπίνες».
 
Όσο για την ουσία της υπόθεσης, ο ΠΦΣ αναφέρει ότι από τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιώνεται η εκτίμηση πως «η υποτιθέμενη κομπίνα είναι άνευ αντικειμένου». Πρόκειται, υποστηρίζει, για επαναλαμβανόμενες συνταγές που εκτελέσθηκαν νομίμως τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου ενόψει και της επερχόμενης κινητοποίησης του κλάδου τον Σεπτέμβριο και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το νόμο ο ασφαλισμένος δικαιούται στις επαναλαμβανόμενες συνταγές να παίρνει τα φάρμακα του νωρίτερα και ο φαρμακοποιός να καταχωρεί την συνταγή.
 
Τις ημέρες εκείνες λόγω της επερχόμενης κινητοποίησης ο κόσμος έσπευσε λίγο νωρίτερα να εκτελέσει τις συνταγές και παράλληλα, εξηγεί, είχε «ανοίξει» και το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να τις δέχεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι.
 
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «παραμένει αταλάντευτη και διακηρυγμένη θέση μας ότι όταν πρόκειται για πραγματικές παραβάσεις, αυτές πρέπει να τιμωρούνται αυστηρότατα».