O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε νέα λίστα με τα 162 φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη στην Ελλάδα. 

Ads

Σημειώνεται ότι σε τέσσερα από αυτά το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί.

Στη λίστα περιλαμβάνονται 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Ads

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα. Για πέντε εξ αυτών οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία.

Όπως προκύπτει από τον προηγούμενο κατάλογο, τα φάρμακα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη ήταν 156 στα τέλη του περασμένου έτους.

Το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά και φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα.

Αναλυτικά η λίστα που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων