Ένσταση κατά της αρνητικής απόφασης της τουρκικής δικαιοσύνης στο νεο αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται για 27η μερα στις φυλακές της Αδριανούπολης, κατέθεσαν σήμερα Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018 οι συνήγοροί τους. Εντός 7 ημερών αναμενεται η σχετική απόφαση.

Ads

Το αίτημα αποφυλάκισης δεν έγινε δεκτό με την ίδια και πάλι αιτιολογία, ότι δηλαδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη μόνιμη κατοικία των δύο στρατιωτικών στη γείτονα στην οποία θα μπορούσαν να διαμείνουν έως και την απαγγελία του κατηγορητηρίου.

Νέες δηλώσεις για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πτήση της επιστροφής από τη Σύνοδο της Βάρνας.

«Εγώ δεν είμαι υπεράνω του νόμου στην Τουρκία. Η υπόθεση αυτή είναι υπόθεση της τουρκικής δικαιοσύνης» τόνισε και συνέδεσε έμμεσα το θέμα της επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με το θέμα της μη παράδοσης των 8 Τούρκων στην Τουρκία.

Ads

Παράλληλα, σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία των οικογενειών με τους δύο κρατούμενους, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο το επισκεπτήριο στις φυλακές της Ανδριανούπολης.

Δ. Τζανακόπουλος: Η Αθήνα εργάζεται για την επιστροφή των δυο αξιωματικών πριν το Πάσχα

«Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι περνά απ’ το χέρι μας για να διευθετηθεί το ζήτημα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», σημείωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Στο ερώτημα αν συμμερίζεται την αισιόδοξη εκτίμηση του υπουργού Άμυνας ότι μπορεί να επιστρέψουν πριν από το Πάσχα, τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση δουλεύει το σύνολο της κυβέρνησης και πως αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτίμησε ότι εφόσον η Τουρκία εμμείνει στις τοποθετήσεις που έκανε στη Βάρνα σε σχέση με τη θέλησή της να επανέλθει στον δρόμο που ορίζεται το διεθνές δίκαιο, μπορεί να έχουμε λύση μέχρι τότε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς αναφορικά με τους δύο στρατιωτικούς, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε άμεσα να επιλύσει το ζήτημα σε χαμηλό επίπεδο και όταν είδε από εκεί και πέρα ότι η Τουρκία ολιγωρεί ή κωλυσιεργεί σε σχέση με μια υπόθεση που θα μπορούσε να έχει λήξει σε 5 ή 10 μέρες αν όχι σε μία, όπως λύνονταν στο παρελθόν, τότε αναγκάστηκε να φέρει το θέμα στα διεθνή φόρα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ