Την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνηση προκάλεσε ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας με την οποία δέσμευε μεγάλη περιοχή στο ανατολικό Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Η Αθήνα προχώρησε σε εντονότατα διαβήματα στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και τον ΟΗΕ. Αργά την Κυριακή επιδόθηκε απορριπτική απάντηση στην Άγκυρα και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η σχετική τουρκική ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε το Σάββατο και δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο μέχρι τη Λήμνο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής.

Στο σχετικό διάβημα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επισημαίνεται:

  • Η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή του ελληνικού FIR, όπου μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εκδίδει NOTAM.
  • Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.
  • Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο
  • το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορές, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33  και  N -130.
  • Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως  συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα  του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
  • Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.