Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις που φέρεται να έκανεχθες στους «Νew York Times» ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτης, σύμφωνα με τις οποίες στο Ταμείο ήξεραν από την πρώτη στιγμή ότι το μνημόνιο ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ρουμελιώτη, «επειδή η Ελλάδα είναι στο ευρώ δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, κάτι που το ΔΝΤ σύστηνε σε άλλες χώρες στις οποίες είχε παρέμβει».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά εξαπάτησαν το λαό

«Η κυνική ομολογία εκ μέρους του κ. Ρουμελιώτη επιβεβαιώνει πως τόσο η τρόικα όσο και τα μνημονιακά κόμματα γνώριζαν εξαρχής ότι το μνημόνιο θα αποτύχει, όπως το γνωρίζουν και τώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Ads

Κατηγόρησε τόσο τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου όσο και τη σημερινή για «εξαπάτηση» του ελληνικού λαού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στήριξαν και στηρίζουν ένα οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα ισοπέδωσης της χώρας και εξαθλίωσης των ανθρώπων της».

«Το μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα του χρέους, αλλά είναι το όχημα για τη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, τον ακρωτηριασμό του ασφαλιστικού συστήματος, την κατάργηση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ. Σκουρλέτης.

Αν. Έλληνες: Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την επιβολή του μνημονίου

«Για κυβέρνηση των προθύμων» κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, υπογραμμίζοντας ότι «υπό τις εντολές της τρόικα, αποφασίζουν τη λήψη μέτρων που προκαλούν σοκ και ίλιγγο στο όνομα ενός προγράμματος το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να εφαρμοσθεί, όπως ομολόγησε μόλις χθες ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ. Ρουμελιώτης».

Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Ζώης, καλεί τους τρείς πολιτικούς αρχηγούς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να απαντήσουν « γιατί με επιμονή υλοποιούν ένα πρόγραμμα ενώ γνωρίζουν ότι είναι ανεφάρμοστο. Ποιόν υπηρετούν;»

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και οι δηλώσεις του Υπεύθυνου Τομέα Οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του για «σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διαλευκανθεί ο τρόπος με τον οποίο μεθοδεύθηκε η παράνομη επιβολή του Μνημονίου».