«Χρυσή» χρονιά για την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του χαρακτήρισε το 2018 ο προερχόμενος από το αλβανόφωνο συγκυβερνών κόμμα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Δήλωσε δε, με ιδιαίτερη αισιοδοξία ότι «μιλάμε για μέρες ή εβδομάδες για να βρεθεί λύση».

Ads

Έκανε λόγο για ανάγκη εντατικοποίησης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας, ενώ, όπως υποστήριξε διαπίστωσε ειλικρινή πρόθεση επίλυσης και από την ελληνική πλευρά. 

Ο Οσμάνι εξέφρασε την ελπίδα να προταθεί συγκεκριμένη ονομασία στην επόμενη συνάντηση του διεθνούς μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών και χαρακτήρισε εικοτολογία όσα ονόματα ακούγονται έως τώρα, αναφερόμενος σε αλβανικό δημοσίευμα που ανέφερε ως τελική πρόταση την ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». 

Ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται να καλλιεργηθεί εμπιστοσύνη στην κοινή γνώμη, η οποία, όπως είπε, δεν είναι ακόμη έτοιμη για έναν συμβιβασμό. Τέλος, υπογράμμισε «συναισθηματικά υπάρχουν ζητήματα και στις δύο χώρες, θα προσπαθήσουμε όμως διότι είμαστε δεσμευμένοι να φέρουμε λύσεις».

Ads

Διαβάστε επίσης – Κοτζιάς για ΠΓΔΜ: Όνομα «διακριτά διαφορετικό από την ελληνική Μακεδονία»

Συνάντηση Κατρούγκαλου – Οσμάνι

Νωρίτερα, στις 13.30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τον Μπουγιάρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στις συνομιλίες των δύο πλευρών συζητήθηκε η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ και συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν μικτές ομάδες εργασίας για μεταφορά τεχνογνωσίας στη γειτονική χώρα.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή Ελλήνων και επιχειρηματικών από τα Σκόπια. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί την πΓΔΜ ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση.