Εντατικές επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τους Financial Times, με στόχο να βρεθεί μια φόρμουλα για το ξεμπλοκάρισμα της δεύτερης αξιολόγησης εν όψει του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρει πως παρά τις αμφιβολίες που υπάρχουν σχετικά με το αν το θέμα μπορεί να διευθετηθεί πλήρως στη συνεδρίαση του Eurogroup, κοινή αίσθηση από τους πολιτικούς είναι η ανάγκη επίτευξης σημαντικής προόδου. «Ο Φεβρουάριος δεν είναι τυπικά, αλλά ρεαλιστικά ο χρόνος που θα πρέπει να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας που θα πλήξει την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, μετατρέποντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Επιπλέον, η σύνοδος του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου θα είναι η τελευταία πριν από τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία, που είναι οι πρώτες σε μία σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ads

Στο ίδιο κλίμα είναι και το δημοσίευμα του Bloomberg, που αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εγκρίνει στις 20 Φεβρουαρίου την επόμενη δόση για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως σημειώνει με τις εκλογές να πλησιάζουν σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία αλλά και τις όποιες διαμάχες προκύψουν αναφορικά με το Brexit, το τελευταίο που χρειάζεται η ΕΕ είναι μια ακόμη ελληνική κρίση.