Ένταση επικράτησε για αρκετές ώρες σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού καθώς οι κρατούμενοι ορισμένων πτερυγών εξεγέρθηκαν αντιδρώντας σε επιχείρηση των ΕΚΑΜ στο κελί του κρατουμένου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου που, σύμφωνα με τις αρχές, έγινε για τη μεταφορά του στις φυλακές Λάρισας. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην Α Πτέρυγα, όπου κρατούνται μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» και στην Δ Πτέρυγα, όπου βρίσκονται κρατούμενοι που τους βαρύνουν διάφορες κατηγορίες. Κατόπιν επεκτάθηκαν με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της φυλακής να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κρατούμενων με εξαίρεση δυο πτέρυγες. 

Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν σπάζοντας πόρτες και ανοίγοντας κελιά και κατόπιν αφαίρεσαν τις κάμερες ασφαλείας από τους διαδρόμους και απέσπασαν ασυρμάτους και κλειδιά των σωφρονιστικών υπαλλήλων από τα σημεία της φυλακής που έλεγχαν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι υπάρχει συμβάν στις φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Διέψευσε, ωστόσο, ότι οι κρατούμενοι πήραν τα κλειδιά και σημείωσε ότι αυτά βρίσκονταν στα χέρια των σοφρωνιστικών υπαλλήλων. 

Η διορία και τα αιτήματα

Οι κρατούμενοι έδωσαν αρχικά διορία μέχρι τις 12:00 να φτάσει στις φυλακές κάποιος από το υπουργείο, ώστε να του θέσουν τα αιτήματά τους τα οποία αφορούσαν «την συχνή απαγωγή κρατουμένων από τα ΕΚΑΜ και ειδικά απεργού πείνας που γίνεται για πρώτη φορά», αλλά και τον σωφρονιστικό και ποινικό κώδικα. Λίγο μετά τις 11:00 έθεσαν στον γενικό διευθυντή συντονισμού σωφρονιστικών Καταστημάτων, κ. Δουλάμη και το αίτημά τους να μην υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις για την σημερινή εξέγερση. 

Ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπως ανακοίνωσε η επιτροπή αγώνα των κρατουμένων σε κείμενο που αναρτήθηκε στο Indymedia, τους δόθηκε επίσημη προφορική δέσμευση για επίλυση των αιτημάτων τους. Και συγκεκριμένα ότι ο Γιαγτζόγλου θα επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλού ενώ δεν θα υπάρξουν πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους. Έτσι αποφασίστηκε η αναστολή της σημερινής κινητοποίησης που κράτησε πάνω από πέντε ώρες. Ωστόσο, οι κρατούμενοι σημειώνουν ότι παραμένουν σε επιφυλακή. 

Πώς ξεκίνησε η εξέγερση 

Η εξέγερση ήρθε ως αντίδραση στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ που διεξήχθη σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τους κρατούμενους, στο κελί του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τις επιθέσεις με βόμβες - δέματα κατά ευρωπαίων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και του Λουκά Παπαδήμου στις 28 Οκτωβρίου.

Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις οποίες κρατείται, στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο διεξαγωγής δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο  Γιαγτζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, η ΕΚΑΜ μπήκε στο κελί του Γιαγτζόγλου για τη μεταφορά του, πράγμα που έγινε, με αποτέλεσμα κρατούμενοι - που καταγγέλλουν ξυλοδαρμό του Γιαγτζόγλου - να αντιδράσουν.