Ένταση επικράτησε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Ειδομένη καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν προς τον φράχτη μόλις έγινε γνωστό ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, με σκοπό να τον ρίξουν.

Ads

Οι πρόσφυγες κατέλαβαν τις σιδηροδρομικές γραμμές και πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις της γειτονικής χώρας, ζητώντας να τους επιτραπεί άμεσα να περάσουν στην ΠΓΔΜ και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προκειμένου να τους απωθήσουν, ενώ σημειώθηκαν και λιποθυμίες. Περισσότερα από δέκα άτομα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Τα σύνορα άνοιξαν για λίγα λεπτά, αλλά μετά έκλεισαν αμέσως λόγω της έντασης που δημιουργήθηκε στον φράχτη.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ επιδιορθώνουν από το μεσημέρι τη σπασμένη περίφραξη και έχουν αναπτύξει μεγάλη αστυνομική δύναμη στο σημείο, καθιστώντας το απροσπέλαστο.

Ads

Στον καταυλισμό της Ειδομένης βρίσκονται αυτή την ώρα περίπου 7.000 άτομα από τους 22.000 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι συνολικά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές περί τα 2.500 άτομα βρίσκονται πάνω στις γραμμές του τρένου και έχουν καταλάβει τη σιδηροδρομική διάβαση που οδηγεί στην οριογραμμή.

Η είσοδος στην ΠΓΔΜ επιτρέπεται μόνο σε πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία, ενώ σε πρώτη φάση θα περάσουν μόλις 50 άτομα, με τις διαδικασίες ελέγχου να είναι εξονυχιστικές και χρονοβόρες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από το βράδυ της Κυριακής έως τις 4 τα ξημερώματα πέρασαν μόλι 300 πρόσφυγες τα σύνορα με την ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η ΠΓΔΜ ανοίγει τα σύνορα με το «σταγονόμετρο» ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες φθάνουν στην Ειδομένη από κάθε σημείο της Ελλάδας, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και τα τρόφιμα που προσφέρουν οργανώσεις εθελοντών αρχίζουν να εξαντλούνται, με τους πρόσφυγες να μην μπορούν να βρουν φαγητό και νερό ούτε στις παρακείμενες καντίνες.