Ένταση επικράτησε το βράδυ της Τρίτης στον προσφυγικό καταυλισμό της Ειδομένης. Οι πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή πραγματοποιούν από το πρωί διαμαρτυρία ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Μάλιστα δύο πρόσφυγες προσπάθησαν το πρωί να αυτοπυρποληθούν, απελπισμένοι από το γεγονός ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ads

Η νέα ένταση ξέσπασε όταν μια ομάδα προσφύγων γκρέμισε τους σιδερένιους κάδους και τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν στήσει νωρίτερα άλλοι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες πάνω στη διάβαση των πεζών και οχημάτων επί των σιδηροδρομικών γραμμών, πίσω από τα οποία βρίσκονταν τηλεοπτικές κάμερες.

Στο σημείο επικρατεί έντονος εκνευρισμός καθώς ομάδα προσφύγων εμποδίζει την πρόσβαση στις ΜΚΟ, που προσπαθούν να μοιράσουν τρόφιμα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην δεχτούν βοήθεια μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Στον αντίποδα άλλες ομάδες προσφύγων υποστηρίζουν ότι πρέπει ο δρόμος να παραμείνει ανοιχτός, ώστε να υπάρχει μέριμνα για παροχή τροφής και νερού, τουλάχιστον για τα παιδιά τους.

Ads

Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στο σημείο κάποιες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται εκεί ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν το προσωπικό τους προσωρινά. Ορισμένες σκοπεύουν το πρωί να προσπαθήσουν ξανά να διανείμουν τροφή.

Μέλη μη κυβερνητικής οργάνωσης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες, προκειμένου να μπορέσουν να μοιράσουν γάλα για τα παιδιά στον καταυλισμό.