«Η επιστημονική έρευνα Λύτρα-Τσιόδρα για την 87% θνητότητα εκτός ΜΕΘ υπάρχει από τον περασμένο Μάιο και εκθέτει τον πρωθυπουργό που δυο εβδομάδες πριν έλεγε από το βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει έρευνα!» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής η Αν Τομεάρχης Υγείας  του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, σχολιάζοντας την αποκάλυψη της μελέτης και επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι είτε ανενημέρωτος είτε ψεύτης.

Ads

Μάλιστα η αναφορά της προκάλεσε την αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ Φωτεινής Αραμπατζή που παρενέβη για να υπεραμυνθεί της στάσης του Πρωθυπουργού και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ενώ επιτέθηκε στη Δώρα Αυγέρη για την έκφραση που χρησιμοποίησε σε βάρος του Κ. Μητσοτάκη και την κριτική της για ολέθρια διαχείριση της πανδημίας. 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε παίρνοντας το λόγο επί προσωπικού για να επιμείνει στην αρχική της τοποθέτηση, απαντώντας στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο της ΝΔ.

Κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει στο ερώτημα για το Μητσοτάκη

Η  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης και τους κυβερνητικούς βουλευτές που ήταν παρόντες στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022 να απαντήσουν στο εν λόγω ερώτημα, μετά το μείζον πολιτικό ζήτημα που προέκυψε από την δημοσιοποίηση της επιστημονικής έρευνας Τσιόδρα-Λύτρα

Ads

Στην ομιλία της ανέφερε, μεταξύ αλλων, στην Ολομέλεια της Βουλής:

«Από αυτό το βήμα της Βουλής, πολλές, πάρα πολλές φορές, τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, όσο και η κοινοβουλευτική μας ομάδα έχουμε μετ΄ επιτάσεως θέσει το ερώτημα και το ζήτημα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Της θνητότητας αυτών των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι που είναι εκτός ΜΕΘ και ζητήσαμε επιτακτικά να μας δοθούν απαντήσεις.

Και μάλιστα αυτό ζητήθηκε και με πρόσφατη κοινοβουλευτική ερώτηση και με επίκαιρη ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη υγείας κ. Ξανθού. Από αυτό εδώ το βήμα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ζητούσε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει για το τι γίνεται με τις διασωληνώσεις και για τη θνητότητα. Και από αυτό εδώ το βήμα ο Πρωθυπουργός απαντούσε ότι είναι το ίδιο να διασωληνώνεται ένας άνθρωπος εκτός ΜΕΘ και το ίδιο εντός ΜΕΘ. Και έλεγε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν το αντίθετο. Είχε προκληθεί πολύ μεγάλη αναστάτωση στον ελληνικό λαό και την Ελληνική κοινή γνώμη από αυτήν την τραγική κυνική αναφορά του Πρωθυπουργού, την οποία δεν έσπευσε καν να διορθώσει. Και αποκαλύπτεται χθες μία έρευνα που έχει διεξαχθεί από το Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον περασμένο Μάιο του 2021.

Μία έρευνα των κυρίων Λύτρα και Τσιόδρα που λέει τι; Ότι η θνητότητα εκτός ΜΕΘ είναι 87%. Και ότι αυτή η θνητότητα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε υπάρξει η κυβερνητική μέριμνα. Εξαιτίας ακριβώς αυτών των κυβερνητικών παραλείψεων και επιλογών.

Εδώ δύο τινά μπορούν να υπάρχουν. Ή ο κύριος Μητσοτάκης είναι ένας ανενημέρωτος πρωθυπουργός, ο οποίος αγνοεί μία πολύ σημαντική έρευνα επιστημόνων. Που αποτελούν μάλιστα μέλη της επιστημονικής επιτροπής για τη διαχείριση της πανδημίας. Ή είναι ένας πρωθυπουργός ψεύτης και επικίνδυνος. Ας διαλέξει η παράταξη της πλειοψηφίας και ας αποφασίσει τι είναι ο αρχηγός της. Πάντως, ο ελληνικός λαός, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να ανέχεται έναν ψεύτη πρωθυπουργό που γίνεται απλά πολύ επικίνδυνος. Και για αυτό, ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον υπόλογος στον ελληνικό λαό, ο οποίος φαντάζομαι πολύ σύντομα θα κληθεί να δώσει αυτή την ετυμηγορία. Καταθέτω και εγώ από την πλευρά μου στα πρακτικά, προς εμπέδωση, για να δοθεί στον κ. Μητσοτάκη αυτή η έρευνα η οποία είναι στα αγγλικά.

Όπως επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρουν το εξής μάλιστα. Είναι το σχόλιο του κ. Λύτρα, ενός εκ των επιστημόνων που έκαναν αυτή την έρευνα που λέει τα εξής: «Τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο φόρτο με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους». Σημειωτέον ότι κάθε μέρα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους ανθρώπους και πάνω από 100 καθημερινά διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Λέει ο κ. Λύτρας «με περισσότερους από 400 διασωληνωμένους χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Με άλλα λόγια το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης, φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις και σε ποια περίοδο, με τη φόρτο στο ΕΣΥ έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα». Αυτά τα λέει, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, ο κ. Λύτρας στο σχόλιο του χθες στα social media.

Τώρα, στον χρόνο που μου απομένει για τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που φαντάζομαι ότι κάτω από αυτές τις αποκαλύψεις έχουμε και νέα δεδομένα. Και καλούμε και περιμένουμε και τον Πρωθυπουργό να δούμε τι εξηγήσεις θα δώσει. Και φυσικά πώς θα παρουσιαστούν αυτές από τον τύπο! Να με κάτι τέτοια, ο Προϋπολογισμός του 2022 αποδεικνύεται ότι στηρίζεται σε γυάλινα πόδια. Στηρίζεται πάνω στην κατασκευασμένη και τεχνητή εικόνα «λήξης» της πανδημίας ωσάν αυτή να έχει τελειώσει. Και βλέπουμε με τι όρους κάποιοι θέλουν να δείξουν ότι τελειώνει και ωσάν η ακρίβεια να είναι κάτι παροδικό και πολύ προσωρινό. Αυτή η απόπειρα της κυβέρνησής σας, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να φτιάξει τη δική της πραγματικότητα, αποτυπώνεται ιδιαίτερα, και το περιέγραψα στην αρχή της ομιλίας μου, στην ολέθρια διαχείριση της πανδημίας. Αναρωτιόμαστε αν ακόμη και τώρα, άραγε υπό το βάρος αυτών των αποκαλύψεων, αν στην κυβέρνηση βλέπετε ως ανθρώπους τους 19.500 συμπολίτες μας που έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από COVID 19.

Αν βλέπετε ανθρώπινες ζωές και όχι απλά αριθμούς που ανακοινώνονται και αυξάνονται κάθε απόγευμα. Η χώρα μας εχθές είχε 130 θανάτους από κορωνοϊό, καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη ημέρα της από την αρχή της πανδημίας. Μόνο μέσα στις πρώτες 14 ημέρες του Δεκεμβρίου έχει φτάσει να μέτρα 1.318 νεκρούς. Με βάση την επίσημη καμπύλη θνητότητας του ECDC, στον δείκτη του τελευταίου 7ημέρου ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Ελλάδα εμφανίζεται μακράν στη χειρότερη θέση, όχι μόνον σε όλη την Ευρώπη αλλά και μεταξύ των περισσότερων χωρών του πλανήτη.

Η Σουηδία, την οποία η ελληνική κυβέρνηση εμφάνιζε στην αρχή της πανδημίας ως παράδειγμα προς αποφυγή, έχει ανακοινώσει συνολικά το τελευταίο τριήμερο 3.162 νέα κρούσματα και οι θάνατοι το τελευταίο επταήμερο δεν ξεπερνούν τους 3 έως 4 ανά 24ωρο. Στην Ιταλία, με τον πληθυσμό των 60 εκατομμυρίων, στις 13 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν 12.704 κρούσματα και 98 θάνατοι.
Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα, για την κυβέρνηση χθες ήταν απλά Τρίτη, και οι εκατοντάδες καθημερινοί θάνατοι είναι κανονικότητα. Και είναι κανονικότητα, γιατί ο κύριος Μητσοτάκη έχει σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, ενώ σφυρίζει αδιάφορα στην κριτική της κοινωνίας, της αντιπολίτευσης, ακόμα και στην κριτική που του ασκείται από στελέχη της κυβερνητικής παράταξης.
«130 θάνατοι από κορωνοϊό σε ένα 24ωρο. Κάθε πολιτική κρίνεται με βάση το αποτέλεσμα. Το συμπέρασμα προφανές». Αυτό δεν είναι σχόλιο κάποιου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ή της αντιπολίτευσης, αυτό είναι ένα ακόμη, είναι το χθεσινό, το τελευταίο, το ποιο πρόσφατο ακόμη, το επικριτικό σχόλιο του ευρωβουλευτή της ΝΔ, του κ. Κύρτσου.
Όταν εμείς σας μιλούμε για αυτό το διαρκές έγκλημα, αποφεύγετε να μας απαντήσετε, απαξιώνοντάς μας και λοιδορώντας μας. Στον ευρωβουλευτής σας τι απαντάτε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ούτως ή άλλως καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό, καλεί τον προοδευτικό κόσμο της χώρας να συστρατευτεί στον αγώνα ενάντια σε αυτή τη δυστοπία και τη μεταδημοκρατία που προσπαθεί να διαμορφώσει ο κύριος Μητσοτάκης. Ώστε ο προϋπολογισμός του 2022 να είναι ο τελευταίος για την κυβέρνησή σας και του 2023 να είναι αυτό που και θέλει και μπορεί η κοινωνική πλειοψηφία να στηρίξει, προκειμένου να ξαναβγεί στον δρόμο της ελπίδας».