Τεταμένο παραμένει το κλίμα στις Καστανιές του Έβρου, καθώς νωρίτερα έγινε ρίψη μεγάλου αριθμού δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών

Ads

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Τούρκοι αστυνομικοί, σε οργανωμένη στοίχιση και με κατάλληλο εξοπλισμό, εκτόξευσαν χημικά προς την ελληνική πλευρά. Κοντά στις Καστανιές ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς, αφού λίγες δεκάδες πλησίασαν τον φράχτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πηγές από την τουρκική πλευρά έβαζαν μόνοι τους φωτιές.

Επίσης, σε άλλο βίντεο έχει καταγραφεί η παρενόχληση ελληνικού σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή.

Ένταση είχε σημειωθεί και το πρωί στην περιοχή των Κατανιών, όπου και πάλι έπεσαν χημικά και καπνογόνα στο φυλάκιο της περιοχής. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή στους εθνοφύλακες της πρώτης γραμμής στα σύνορα να αποχωρήσουν.

Θολή είναι η εικόνα σχετικά με την κινητικότητα στην άλλη πλευρά των συνόρων, καθώς νωρίς το πρωί κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι είχε σχεδόν αδειάσει η περιοχή του Παζάρκουλε στην Αδριανούπολη, που αποτελεί συνοριακό πέρασμα, ενώ αργότερα φέρεται πως πρόσφυγες και μετανάστες συγκεντρώνονταν ξανά, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ads

Όπως μετέδωσε η Αριάνα Φερεντίνου από την Αδριανούπολη, η εικόνα των τουρκικών κινήσεων είναι συγκεχυμένη. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ανέφερε πως υπάρχει κινητικότητα με τη μεταφορά μεταναστών με επίκεντρο τους σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. Άλλοι μετανάστες μεταφέρονται πάλι κατευθείαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σε άλλους υπόσχονται ότι θα τους πάνε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά τούς πηγαίνουν σε διάφορα χωριά τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά.

Επίσης, σήμερα το βράδυ, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε πως —όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του τουρκικού λιμενικού—, ο Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε να αναχωρούν βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες, από τα τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απαγόρευση αυτή έγινε καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους ανθρώπους αυτούς. Την εφαρμογή της σχετικής οδηγίας φέρεται να παρακολουθεί ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το τελευταίο 24ωρο (από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής), στην περιοχή του Έβρου αποτράπηκαν περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν 8 άτομα, εκ των οποίων οι επτά προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία.

Μπορέλ: Μην πάτε στα σύνορα, δεν είναι ανοιχτά

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που εξωθούνται να εγκαταλείψουν την Τουρκία, να μην μεταβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα «διότι αυτά δεν είναι ανοικτά», αντίθετα απ’ ό,τι τους λέγεται.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα: μην πηγαίνετε στα σύνορα. Τα σύνορα δεν είναι ανοικτά», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε μήνυμά του προς τους μετανάστες έπειτα από τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επανέλαβαν πως καταδικάζουν «τη χρησιμοποίηση από την Τουρκία της μεταναστευτικής πίεσης για πολιτικούς σκοπούς».

«Αν κάποιος σας πει πως μπορείτε να πάτε στα σύνορα επειδή τα σύνορα είναι ανοικτά και πως μπορείτε να πάτε ελεύθερα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο, αυτό δεν είναι αλήθεια», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε κρίσιμες καταστάσεις, πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Ας σταματήσουμε αυτό το παιγνίδι», δήλωσε.

«Αποφύγετε μια κατάσταση στην οποία μπορεί να βρεθείτε σε κίνδυνο. Αποφύγετε μια κλιμάκωση της κρίσης. Αποφύγετε να μετακινηθείτε προς μια κλειστή πόρτα και μην λέτε στους ανθρώπους πως μπορούν να πάνε εκεί επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια», επέμεινε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι κινητοποιεί και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για τη στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιουργούνται στα εξωτερικά της σύνορα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, 14 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προσφέρει στην Ελλάδα περίπου 70 000 τεμάχια ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.