Χάος και σοβαρά επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Κυριακής στην Ειδομένη.

Ads

Οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης πραγματοποιούν διαμαρτυρία μπροστά από τον φράκτη που χωρίζει την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

image

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ads

image

Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη, εξωτερικά των σιδηροδρομικών γραμμών, προσπαθώντας να τον περάσουν.

image

Στο σημείο υπήρξε αναταραχή, με τους πρόσφυγες να πετούν πέτρες κι άλλα αντικείμενα προς την άλλη πλευρά του φράκτη.

image

Ισχυρές δυνάμεις των Σκοπίων που βρίσκονται παρατεταγμένες στο φράκτη απέτρεψαν τους πρόσφυγες ρίχνοντας χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

image

Πρόσφυγες έδειξαν σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στην περιοχή και πλαστικές σφαίρες που οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ έριξαν εναντίον τους.

image

Μάλιστα οι δυνάμεις της γειτονικής χώρας από το μεσημέρι ρίχνουν με αύρες χημικά και μέσα στον καταυλισμό, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι χιλιάδες άνθρωποι. Σαν να μην έφτανε αυτό, η αλλαγή στη φορά του ανέμου τις τελευταίες ώρες φέρνει το νέφος των χημικών από τον φράκτη στον καταυλισμό, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

image

Εκατοντάδες από τους συγκεντρωμένους έχουν τραυματιστεί ή αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Ανάμεσα τους γυναίκες και μικρά παιδιά. Πολλοί φέρουν εκδορές και κατάγματα που έγιναν κατά την προσπάθεια τους να ρίξουν τον φράκτη. Τρεις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. ¨οπως ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σϋνορα, μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περισσότερα από 300 περιστατικά.

image

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενίσχυσαν την παρουσία τους και συνολικά 25 άτομα -προσωπικό και γιατροί – σε τρεις ομάδες, βοηθούν όσους προσέρχονται στα ιατρεία.

image

Αφορμή για τη σημερινή ένταση υπήρξε ένα ακόμη φυλλάδιο γραμμένο στην αραβική γλώσσα, το οποίο κυκλοφόρησε εχθές στην Ειδομένη και καλούσε τους πρόσφυγες σε μαζικό πέρασμα από τα σύνορα σήμερα το πρωί.

image

Κυρίτσης: Καταδικαστέα η χρήση βίας εναντίον προσφύγων

«Η χρήση χημικών, σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου λάμψης από τις δυνάμεις της ΠΓΔΜ, άνευ διακρίσεων, εναντίον ευάλωτων πληθυσμών, και μάλιστα χωρίς να συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας, είναι πρακτική επικίνδυνη και καταδικαστέα», τόνισε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καλούμε τις αρχές της ΠΓΔΜ να αντιληφθούν τους δυνητικούς κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση βίας εναντίον προσφύγων και μεταναστών.  Καλούμε επίσης τους πρόσφυγες να μην πιστεύουν τις φήμες και τις ψευδείς πληροφορίες που διακινούν με εγκληματική ανευθυνότητα άγνωστοι, και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές που εγγυώνται την ασφαλή μετακίνησή τους στους οργανωμένους χώρους προσωρινής φιλοξενίας», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.
Στο μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Αμύνης διέψευσαν φήμες που ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος.

image

Δείτε βίντεο από το σημείο:

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=EBQtbODSOgw]

Περισσότερες φωτογραφίες

image

image

image

image

image

image

image

image

Συνεχής ενημέρωση από το Twitter

#Idomeni Tweets