Εν μέσω απωθήσεων διαδηλωτών και χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης πραγματοποίησαν το μεσημέρι εκπαιδευτικοί και σχολικοί φύλακες που διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Ads

Xρήση βίας από δυνάμεις των ΜΑΤ κατήγγειλαν διαδηλωτές στο Σύνταγμα, όπου έφτασε η πορεία καθηγητών και σχολικών φυλάκων ενώ έξω από το υπουργείο Οικονομικών είχαν ήδη συγκεντρωθεί καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ.

Προσήχθη ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γρηγόρης Καλομοίρης, ενώ τρία άτομα – μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος – βρέθηκαν στο οδόστρωμα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Ένας εκ των τραυματιών μάλιστα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

image
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ads

Για «κατάλυση της δημοκρατίας» έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης. «Αυτοί μας απολύουν και δεν θέλουν να φωνάζουμε», ανέφερε υπογράμμισε.

Μία γυναίκα λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όταν τα ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους με χρήση χημικών, ενώ η πορεία καθηγητών και σχολικών φυλάκων προσπαθούσε να φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών.

Νωρίτερα, προσήχθησαν 17 άτομα, 16 καθηγητές και ένας σχολικός φύλακας, μεταξύ τους και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, επρόκειτο για ειρηνική διαμαρτυρία που γινόταν στο πεζοδρόμιο, χωρίς να κλείνουν κάποιο δρόμο. Άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους και έκαναν χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση τρόικας-Μητσοτάκη. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχώρησαν από το υπουργείο εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες σε διαθεσιμότητα και μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας συζητήθηκε ο μνημονιακός στόχος των 11.000 απολύσεων εντός του 2014, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Αντιδράσεις

Για όργιο βίας και τρομοκρατίας κατηγορεί την κυβέρνηση η ΑΔΕΔΥ με αφορμή τα επεισόδια και κάνει λόγο για απρόκλητες επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να τραυματιστούν. Επίσης καταγγέλλει τις δεκάδες προσαγωγές, μεταξύ των άλλων και του μέλους της Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Γρηγόρη Καλομοίρη, η οποία μετατράπηκε σε σύλληψη. Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει πως η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας και γι΄αυτό όπως λέει καταφεύγει στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την σειρά του καταδικάζει την βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Σε ανακοίνωσή του μιλά για απρόκλητες επιθέσεις της αστυνομίας σε βάρος των συγκεντρωμένων, που διαμαρτύρονταν ενάντια στην διαθεσιμότητα και ενάντια στην παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.

Για τους τραυματισμούς και τις συλλήψεις διαδηλωτών και συνδικαλιστών λέει ότι «φανερώνουν τον κυνισμό και την βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής και το αληθινό πρόσωπο της καταρρέουσας κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η χυδαία βαρβαρότητά τους δεν μας φοβίζει…Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την ανατροπή».

Ταυτόχρονα ζητά την άμεση απελευθέρωση όσων έχουν προσαχθεί και συλληφθεί.