Στα Προπύλαια, από όπου ξεκίνησε, ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών και φοιτητών με αφορμή την συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008. Οι μαθητές και οι φοιτητές, αφού παρέμειναν για λίγη ώρα μπροστά από το Πανεπιστήμιο φωνάζοντας συνθήματα, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Ads

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου προκλήθηκαν, κατά διαστήματα, εντάσεις και επεισόδια μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Νεαροί προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων, ΑΤΜ και φανάρια, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και έστησαν οδοφράγματα στον πεζόδρομο της Μασσαλίας. Στην συνέχεια, πήραν κάδους στους οποίους έβαλαν φωτιά από τη Σίνα και έστησαν οδοφράγματα στην Πανεπιστημίου αφού ξήλωσαν λαμαρίνες από το κτίριο το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Πρυτανεία, στο οποίο γίνονται έργα.

Όλα ξεκίνησαν όταν νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στην Ακαδημίας, οι οποίες απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Με την λήξη της μαθητικής πορείας και των επεισοδίων, η τροχαία έδωσε, σταδιακά, τους δρόμους σε κυκλοφορία. 

Ads

Μαθητές, φοιτητές, οργανώσεις νεολαιών και κομμάτων, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου καλούν, όπως κάθε χρόνο μετά τη δολοφονία, σε διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και το απόγευμα από συλλογικότητες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Το απόγευμα στις 6 καλούν επίσης στα Προπύλαια οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου ενώ όπως κάθε χρόνο συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ στον τόπο όπου έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, στα Εξάρχεια.

Και στη Θεσσαλονίκη, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και πολιτικών συλλογικοτήτων έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας στις 17:00 και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

image

image

Διαβάστε και δείτε το ντοκιμαντέρ του tvxs

Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ

Λόγω των εκδηλώσεων-κινητοποιήσεων και με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς και του επιβατικού κοινού, ο ΟΑΣΑ προχωρεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ στο κέντρο της Αθήνας από 10:00 ώρα της Τετάρτης έως 07:00 της Πέμπτης σταδιακά και ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της Τροχαίας και τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Παράλληλα, λόγω της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, μετά από οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ. θα διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία ή θα υπάρξουν τροποποιήσεις λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ στο κέντρο της πόλης σταδιακά και ανάλογα με τα μέτρα και τις υποδείξεις της Τροχαίας, από 06:00 της Πέμπτης έως τη λήξη της επίσκεψης την Παρασκευή. Ειδικότερα για την οδό Πανεπιστημίου στην λεωφορειολωρίδα αντίθετης ροής (από Σίνα έως Πλ. Συντάγματος) και για την οδό Βασ. Γεωργίου Α’ θα πραγματοποιηθεί διακοπή της κυκλοφορίας των διερχόμενων ΜΜΜ καθ’ όλη την διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Κλειστοί κατά διαστήματα οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

Κλειστοί θα είναι σήμερα Τετάρτη οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα από 12.00 και στο Πανεπιστήμιο από τις 16.00, με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, λόγω των εκδηλώσεων στη μνήμη από τη συμπλήρωση εννέα ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου.