Ένταλμα για τη σύλληψη του Κ. Βαξεβάνη ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, σε ανάρτηση της, η εφημερίδα Documento. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το θέμα ξεκίνησε όταν «δημοσίευσε την πρωτοφανή κίνηση των αστυνομικών να στραφούν νομικά εναντίον δημοσιογράφων που κάνουν το αυτονόητο, να ζητούν δηλαδή εξηγήσεις για τις καταγγελίες, μαζί με την πρώτη σελίδα του εξωδίκου που περιλάμβανε τα ονόματα των αστυνομικών».
 
«Το βράδυ του Σαββάτου», συνεχίζει η ανάρτηση του Documento,  «o Κώστας Βαξεβάνης, έμαθε από δημοσιεύματα ότι καταζητείται γιατί οι αστυνομικοί κατέθεσαν μήνυση εναντίον του, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων, γιατί δηλαδή το  Documento  δημοσίευσε τα ονόματά τους. Είναι ανήκουστο, να στέλνουν κάποιοι εξώδικο σε εφημερίδα για να δημοσιευθεί, αλλά το όνομα αυτών που το στέλνουν να θεωρείται προσωπικό δεδομένο. Αν δηλαδή το Documento θεωρούσε πως έπρεπε να αποκαταστήσει τα ονόματα όσων υποτίθεται ότι εθίγησαν, τι θα δημοσίευε; Θα ήταν προσωπικό δεδομένο;».

Ads

Διαβάστε επίσης:  Αστυνομικοί στέλνουν εξώδικα σε ΜΜΕ επειδή δημοσιεύουν καταγγελίες για βασανισμούς
 
Η ενέργεια των 22 αστυνομικών, που υπηρετούν στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, να στείλουν  αυτή την εβδομάδα εξώδικο στο Documento και στην Εφημερίδα των Συντακτών, θεωρείται πρωτοφανής για τα ελληνικά και τα ευρωπαικά δεδομένα. Μετά τις αντιδράσεις, εκδόθηκε προχθές από τη ΓΑΔΑ η παρακάτω ανακοίνωση: «Η ΓΑΔΑ ουδέποτε απέστειλε εξώδικο σε εφημερίδες και γενικά σε οποιοδήποτε μέσο μαζικής ενημέρωσης». Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε στο γραφείο του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα αν είναι σε γνώση του Αρχηγείου η αποστολή του εξωδίκου.
 
«Η απάντηση που λάβαμε», έγραψε χθες η ΕΦΣΥΝ  ήταν: «Τεκμαίρεται (σ.σ.: από την ανακοίνωση) ότι η ενέργεια είναι προσωπική και δεν εκπροσωπεί τη ΓΑΔΑ ή την Αστυνομία συνολικά, το Αρχηγείο». Mετά τη δήλωση της ΓΑΔΑ, το ένταλμα για τη σύλληψη Βαξεβάνη, αν πράγματι αφορά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, υποδηλώνει σοβαρές διαφορές μέσα στην ΕΛΑΣ που αγγίζουν τον υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη. 
 
Από την πλευρά του, το Documento σχολίασε ως εξής τις εξελίξεις:
 
«Είναι βέβαιο πως βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς καταστάσεις αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και ενός κράτους που βρίσκεται σε συνεχή ώσμωση και σχέση με το παρακράτος. Ακόμη και αστυνομικοί επιπέδου παλιού μοίραρχου της Ασφάλειας που επιθυμεί ο κύριος Χρυσοχοΐδης, γνωρίζουν πως η μήνυση αυτή δεν έχει κανένα πραγματικό νομικό έρεισμα.
 
Το κράτος όμως που δομεί ο κύριος Μητσοτάκης έχει ως στηρίγματα τους τύπους που θέλουν την Αστυνομία μοχλό της παραεξουσίας. Ο «νόμος και η τάξη» που ονειρεύεται θέλει τους δημοσιογράφους στο αυτόφωρο και τους πολίτες στα νοσοκομεία».

Διαβάστε επίσης: Επώνυμες καταγγελίες για απαγωγή με κουκούλες, βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ
 
«Μόλις διάβασα ότι υπάρχει ένταλμα εναντίον μου μετά από μήνυση αστυνομικών που μου είχαν στείλει εξώδικο για δημοσίευμα που αφορούσαν βασανισμούς πολιτών», έγραψε στο twitter ο Κώστας Βαξεβάνης. Παραβίασα λένε τα προσωπικά δεδομένα επειδή έγραψα τα ονόματα όσων μου έστειλαν το εξώδικο. Δημοκρατία Κυριάκου Μητσοτακη».