Έναν από τους πρωταγωνιστές του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών φέρονται να έχουν εντοπίσει οι αρχές, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Πρόκειται για έναν Αμερικανό, με στοιχεία William B., ο οποίος διετέλεσε υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και εμφανίζεται ως το άτομο-ενορχηστρωτής της κατασκοπείας του τηλεφώνου του πρωθυπουργού, πολιτικών προσώπων αλλά και δεκάδων πολιτών.

Ads

Το ένταλμα εκδόθηκε από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση Δημήτρη Φούκα, καθώς από τη δικαστική έρευνα φαίνεται να προκύπτει  ότι ο 65χρονος ήταν αυτός που αγόρασε από τον Πειραιά τα καρτοκινητά – σκιές και πώς πηγαινοερχόταν στις ΗΠΑ το επίμαχο διάστημα που γίνονταν οι υποκλοπές, έως τον Μάρτιο του 2005 δηλαδή.

Κατα τη διάρκεια της έρευνας, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Φούκα προκειμένου να τον ενημερώσει ότι ο πελάτης του πρόκειται να προσέλθει και να συνεργαστεί με την ανάκριση, δίνοντας ενδεχομένως χρήσιμες πληροφορίες, κάτι που ωστόσο δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν πέραν του προσώπου, έδειξαν και ένα κτίριο στα νότια προάστια, όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών και εκτιμάται ότι ήταν το «προπύργιο» τους.

Ads

Όπως ανέφερε, εξάλλου, αρμόδια πηγή, η κεραία μπορούσε να παρεμβαίνει ακόμα και στη συχνότητα της Αστυνομίας ενώ θεωρείται βέβαιο ότι μπορούσε να υποκλέπτει και συνομιλίες. Είναι τόσο προηγμένης τεχνολογίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ώστε παρ’ ότι είναι τοποθετημένη εκεί εδώ και μία δεκαετία, δεν μπορεί να αναλυθεί τεχνικά από έλληνες εμπειρογνώμονες και πιθανότατα θα υπάρξει ανάγκη να ζητηθεί βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων.

Κατά πληροφορίες, ο 65χρονος είχε στο παρελθόν συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «δίχτυ», η οποία αφορούσε στην απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.