Ένταστη αντισυνταγματικότητας υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με την έναρξη της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις φυλακές τύπου Γ, τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΛΑΣ, και τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε επικίνδυνους υπόδικους και κατάδικους. 

Ads

Σύμφωνα με το σκεπτικό της ένστασης, που ανέπτυξε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι διατάξεις που προωθούνται εισάγουν δυσμενή διακριτική μεταχείριση κρατουμένων ή κατηγορουμένων με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται, και μάλιστα χωρίς διάκριση για το αν πρόκειται για υποδίκους ή καταδικασθέντες, και συνεπώς αφορούν την εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων για την προάσπιση και θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, βάσει του άρθρου 72 του Συντάγματος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε θερινό τμήμα.

Το σκεπτικό της αντισυνταγματικότητας απέρριψε ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είπε ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αυτοτελής ρύθμιση ατομικού δικαιώματος, αλλά ζητήματα που ρυθμίζουν δικαιώματα κατηγορουμένων, μιας κατηγορίας ανθρώπων που δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι άλλοι πολίτες όταν είναι ελεύθεροι. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει τους «πολιτικούς ακροβατισμούς» όταν πρόκειται για την ερμηνεία ή την εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων. Επέμεινε δε ότι «με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει μέτρα που θεωρεί κατάλληλα να αποτρέψουν, ενδεχομένως, εξωτερικούς εισβολείς στις φυλακές, όπως έγινε στην περίπτωση των φυλακών Τρικάλων που Αλβανοί επιτέθηκαν, απελευθέρωσαν κρατούμενους, και κατά την απελευθέρωση σκοτώθηκαν άνθρωποι».

Ο υπουργός κατέθεσε, ωστόσο, σειρά τροποποιήσεων, ανάμεσα στις οποίες και τροποποίηση σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπεται επισκεπτήριο στις φυλακές τύπου Γ, και σε συγγενείς μέχρι τρίτου βαθμού (θείοι, ανίψια κλπ).

Ads

Κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την ένσταση άσκησαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι η επίκληση της αντισυνταγματικότητας δεν μπορεί να είναι συνταγή δια “πάσαν νόσο” και επισήμανε ότι με βάση το άρθρο 72 του Συντάγματος δεν μπορεί στα θερινά τμήματα της Βουλής να συζητούνται εκτελεστικοί του Συντάγματος νόμοι, κάτι που δεν ισχύει με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. 

Υπερ της ένστασης συνηγόρησε η Ραχήλ Μακρή χαρακτήρισε επικίνδυνες, ανεφάρμοστες και προδήλως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου και επικαλέστηκε την άποψη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Αλλά και η Μαρίνα Χρυσοβελώνη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και δεν μπορεί να συμφωνήσει με την αποσπασματική προσέγγιση σε νομοθετήματα θεμελιακού χαρακτήρα. Την ένσταση αντισυνταγματικότητας δήλωσε ότι στηρίζει η Μαρία Γιαννακάκη από την ΔΗΜΑΡ, διότι με το νομοσχέδιο παραβιάζονται δικαιώματα, ελευθερίες και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Εμμένουμε στο ότι δεν χρειάζονται αυτές οι φυλακές» είπε και ο Γιάννης Πανούσης και υπογράμμισε ότι από δικαιοπολιτική άποψη περιορίζονται δικαιώματα και ελευθερίες. Ο βουλευτής ανέφερε ότι και από ανθρωπιστικής άποψης πολλά σημεία συνιστούν απάνθρωπη μεταχείριση και μπορεί να συνιστούν και βασανιστήρια. «Το νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί διότι ο πυρήνας των διατάξεων του δημιουργεί σοβαρά προβλήματα», είπε ο Γιάννης Γκιόκας από την πλευρά του ΚΚΕ.