Ενστάσεις εγείρει η Κομισιόν για τις παροχές που ανακοίνωσε χθες ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν προσφυγικές ροές).

Ads

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιτχαρντ δήλωσε ότι η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη δέσμευσή του να παραμείνει πιστός στους στόχους του προγράμματος.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των προκλήσεων που έχουν δημιουργηθεί στα ελληνικά νησιά από το προσφυγικό και δουλεύει ενεργά με τις ελληνικές αρχές για να περιορίσει το βάρος.

«Η Κομισιόν είναι πρόθυμη να εξετάσει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς μπορεί να γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις του MoU» συμπλήρωσε. 

Ads

Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει: «Πρέπει να θυμίσω ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για προκαταβολικές συζητήσεις γύρω από το πρόγραμμα και δεσμεύσεις για το πώς θα γίνεται ο χειρισμός περιπτώσεων υπεραπόδοσης στους συμφωνημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος. Η Κομισιόν θα συζητήσει τα επόμενα βήματα με τους άλλους θεσμούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν ήξερε τις λεπτομέρειες και θα πρέπει να εξεταστούν πριν γίνουν περισσότερες δηλώσεις ή γίνουν περαιτέρω κινήσεις.

Ρέγκλινγκ: Εγείρονται ερωτηματικά

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM κράτησε σαφείς αποστάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας από το Ελσίνκι δήλωσε: «περιμένω (η Ελλάδα) να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές  πολύ πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Έλληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους Θεσμούς εγείρει μια σειρά από ερωτήματα».

«Δεν ξέραμε τίποτα για τις εξαγγελίες Τσίπρα»

Ούτε το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν.

«Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα» σημείωσε σε σχετική ερώτηση που της έγινε.