Ομόφωνα ένοχος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) κρίθηκε από Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης για τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων που είχε λάβει από τη Siemens. Οι εφέτες έκριναν ότι το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο επίσης βάρυνε τον πρώην υπουργό, έχει παραγραφεί. Εν ολίγοις κρίθηκε ένοχος για το ξέπλυμα της μίζας, αλλά όχι για τη μίζα, καθώς αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί. 

Ads

Ειδικότερα, επειτα από πολύμηνη διαδικασία, οι δικαστές ομόφωνα έκριναν ότι τα 450.000 γερμανικά μάρκα που είχαν εμβασθεί από τη γερμανική εταιρεία σε λογαριασμό του κουμπάρου του Τ. Μαντελη, Γιώργου Τσουγκράνη, ήταν το δώρο του υπουργού Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ για τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ που υπεγράφη το 1997. Τα χρήματα μπήκαν, με δυο εμβάσματα, το 1998 και το 2000, από τα μαύρα ταμεία της Siemens σε τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό Roccos.

Στον Τάσο Μαντέλη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών με αναστολή. Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών και 40 μηνών αντίστοιχα.

Αντίθετα το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Γ. Τσουγκράνη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για δωροδοκία που του είχε απαγγελθεί με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς κρίθηκε ότι δεν είχε δόλο με τις ενέργειες του. Αθώα ελλείψει δόλου κρίθηκε και η πρώην εφοριακός Αντωνία Μάρκου.

Ads

Σημειώνεται πως στον Μαντέλη αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ. Και στον Γεωργίου αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ ανεστάλη η εκτέλεση της ποινής του με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 50.000 ευρώ. Τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς αναγνωρίστηκαν και στον Μαντά. 

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η πρόεδρος της έδρας είπε: «Ευχαριστούμε για την άψογη διαδικασία. Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η απόφασή μας». Αναλυτικά το δικαστήριο αποφάσισε: 

  • Ένοχος για τον πρώην υπουργός για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Κατά την απόφαση, πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβαση 8002/97 με τον ΟΤΕ και καταδικάσθηκε για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος,
  • Ένοχος το στέλεχος της Siemens, o Ηλ. Γεωργιου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
  • Αθώος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντά, για το αδίκημα της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας και ένοχος για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος
  • Αθώα η Αντωνία Μάρκου για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλειψει δολου, για απλή συνδρομή σε παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • Αθώος ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, και αυτό ελλείψει δόλου.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη. Σημειώνεται πως η υποθεση Μαντέλη έχει διαχωριστεί από την κύρια δικογραφία για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και αφορά αποκλειστικά στα 450.000 γερμ. μάρκα που έλαβε ο πρωην υπουργός για την υπογραφή της σύμβασης 8002/97.