Ένοχοι για ληστεία και διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, αλλά όχι για τρομοκρατική οργάνωση, κρίθηκαν οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, στους οποίους η δικογραφία απέδιδε μεταξύ άλλων συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Η έδρα δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά σε κανέναν, κάτι που είχε προτείνει ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του, και τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 11 έως 15 χρόνια.
 

Ads

Η απόφαση
 
Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», κάνοντας ουσιαστικά δεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Ωστόσο, οι δικαστές κατά πλειοψηφία δεν συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορουμένους, καθώς έκριναν ότι η πράξη τους δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά συνειδητή επιλογή. Και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας στο Νίκο Ρωμανό απορρίφθηκε επίσης.
 
Το δικαστήριο ακόμη θεώρησε ότι δεν αποδείχθηκε ότι οι έξι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες. Παράλληλα, οι δικαστές μετέτρεψαν το αδίκημα της αρπαγής σε παράνομη κατακράτηση, καθώς όπως είπαν, σκοπός των κατηγορουμένων ήταν η διαφυγή και συνεπώς δεν προσβλήθηκε η ελευθερία του πολίτη που πήραν μαζί τους.

Ο εισαγγελέας της έδρας προτείνει ποινές και θα αποφανθεί το δικαστήριο. Πάντως, οι ποινές αναμένονται να είναι οι υψηλότερες δυνατές, από την στιγμή που το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ελαφρυντικά.

Οι ποινές

Το δικαστήριο εκφώνησε την απόφασή του επί των ποινών στους έξι κατηγορουμένους, στους οποίους δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, και οι οποίες κατά συγχώνευση έχουν ως εξής:

Ads

Ιωάννης Μιχαηλίδης: 16 έτη, 4 μήνες και 10 ημέρες
Νίκος Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
Δημήτρης Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
Ανδρέας- Δημήτρης Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
Ανάργυρος Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες και
Φοίβος Χαρίσης -Πούλος: 15 χρόνια και 11 μήνες

Οι έξι
 

Οι έξι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι οι Ιωάννης Μιχαηλίδης (γνωστός και ως «τοξοβόλος του Συντάγματος»), Νίκος Ρωμανός, Δημήτρης Πολίτης, Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, Ανάργυρος Ντάλιος και Φοίβος Χαρίσης Πούλος.
 
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της σύλληψής τους το 2013 είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις για το γεγονός ότι είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης που οι Αρχές είχαν προσπαθήσει να σβήσουν ψηφιακά.

Διαβάστε αναλυτικά για την υπόθεση

Η αγόρευση του εισαγγελέα

Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέα έδρας, Γρηγόρης Πεπόνης, σημείωσε: «Δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης… Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».
 
Τελικά ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Μιχαηλίδη, Ρωμανού, Χαρίση, Μπουρζούκου, Ντάλιου για συναυτουργία και διακεκριμένη οπλοκατοχή σε ληστεία και απλή συνέργεια για τον Πολίτη (αποδείχτηκε ότι βρισκόταν χιλιόμετρα μακριά την ώρα της ληστείας). Πρότεινε ακόμα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους λόγω «καλής συμπεριφοράς κατά την πράξη» και ειδικά για τον Ν. Ρωμανό το ελαφρυντικό του νεαρού της ηλικίας.