Κριτική στη διοίκηση της ΕΡΤ ασκεί η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών του Ελληνικού Κινηματογράφου σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις έργων μυθοπλασίας.

Ads

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Από το 2009, η ΕΡΤ, συμπεριλαμβανομένου του μικρού διαλείμματος της ΝΕΡΙΤ, δεν έχει χρηματοδοτήσει ή ενισχύσει κανένα δραματοποιημένο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Είναι η μόνη Ευρωπαϊκή δημόσια τηλεόραση που δεν υποστηρίζει την παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και τηλεταινιών.

Η μόνη συμμετοχή της στην ενίσχυση έργων μυθοπλασίας οφειλόταν στην νομική της υποχρέωση να καταβάλει το 1,5% για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Πριν από λίγες μέρες, και ενώ η επιτροπή για το 1,5% είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης χρηματοδοτήσεων της τρέχουσας περιόδου, τα μέλη της παύθηκαν απροειδοποίητα, αναιρώντας και τις χρηματοδοτήσεις. Η νέα διοίκηση αποφάσισε να διορίσει μόνιμους υπαλλήλους της ΕΡΤ χωρίς κινηματογραφική εμπειρία. Η επιτροπή αυτή μέχρι σήμερα απαρτίζονταν από ενεργούς επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου (σεναριογράφους, σκηνοθέτες, παραγωγούς, καλλιτεχνικούς συντελεστές, κριτικούς κινηματογράφου, κλπ), ως όφειλε.

Για άλλη μία φορά απευθύνουμε προς τη διοίκηση της ΕΡΤ το ερώτημα: Πώς αντιλαμβάνεται την έννοια της ενίσχυσης και στήριξης του κινηματογραφικού έργου και της μυθοπλασίας ως δημόσια Ευρωπαϊκή τηλεόραση; Το ερώτημα αυτό το έχουμε υποβάλλει στις κατά καιρούς διοικήσεις της ΕΡΤ χωρίς ποτέ να λάβουμε καμία απάντηση».

Ads