Η γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε το περασμένο διήμερο στη σκιά της μεγάλης δυσαρέσκειας πολλών δικαστικών λειτουργών για τις παρεμβατικές τροπολογίες της κυβέρνησης στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Ads

Οι ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης, όπως και η συγκλονιστική εικοσάλεπτη τοποθέτηση του συναδέλφου τους από τη χειμαζόμενη Δικαιοσύνη της Πολωνίας, εντελώς «συμπτωματικά» αυτή τη φορά δεν είχαν την ανάλογη – με των προηγούμενων χρόνων συνελεύσεις– δημοσιότητα.

Με αφορμή όχι μόνο τις τελευταίες κυβερνητικές παρεμβάσεις αλλά προφανώς και όλη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με τις μεγάλες δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήταν φυσικό να μονοπωλήσει σχεδόν τις τοποθετήσεις το κρίσιμο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η επιμονή δε των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην άρνηση αποδοχής αυθαίρετων αποφάσεων της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας με τις οποίες προκαλείται αναστάτωση στο έργο της Δικαιοσύνης αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία της επόμενης ημέρας, όταν -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- 63 έναντι 12 μελών της Γ.Σ. ψήφισαν την ανάγκη για άμεση κατάργηση της φωτογραφικής τροπολογίας (προαγωγή 86 Εφετών σε προέδρους).

Ads

Οι επιφυλάξεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ταλαγανίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την αύξηση θέσεων των προέδρων, με αποτέλεσμα την ανατροπή της αναλογίας εφόσον δεν υπήρξε τουλάχιστον η αντίστοιχη αύξηση οργανικών θέσεων Εφετών. Ο πρόεδρος, μάλιστα, διατύπωσε μεγάλη επιφύλαξη και στο θέμα του χρόνου άμεσης εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης δεδομένου ότι ακόμα κι αν η διεξαγωγή του Δικαστικού Συμβουλίου δυνητικά προσδιοριστεί στις αρχές του 2020, είναι χρονικά αδύνατο να ελεγχθούν μέχρι τότε οι φάκελοι των προαγωγών.

Στην κεντρική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, Χ. Σεβαστίδης, στηλίτευσε τις προσπάθειες να γίνει η Δικαιοσύνη μοχλός σε ό,τι σήμερα θεωρείται οικονομική ανάπτυξη στο όνομα των επενδύσεων, με μια σειρά μέτρων όπως η υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που είναι γνωστό ότι ήταν πρόταση του ΣΕΒ και διάφορων «θινκ τανκ».

«Το Σύνταγμα όμως ως προϊόν συμβιβασμού διασφαλίζει πάντα και τα δύο μέρη, ενώ επιλύει χωρίς δεσμεύσεις τις διαφορές. Η Δικαιοσύνη επομένως δεν είναι ούτε λαγός ούτε ουρά των κυβερνητικών ή άλλων επιδιώξεων», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΔΕ και συνέχισε: «Τα οικονομικά αντικίνητρα για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν, όπως το δικαστικό ένσημο που επανήλθε, καθιστούν τη Δικαιοσύνη ακριβή και επομένως και τα αποτελέσματα θα είναι ταξικά μεροληπτικά».

Συμπλήρωσε δε ότι όλα αυτά τα μέτρα συνεπικουρούνται από οργανισμούς όπως η διαΝΕΟσις αλλά και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ που καλλιέργησαν το κλίμα για τη θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για τους πολίτες που θέλουν να προσφύγουν. Διέψευσε απολύτως τους ισχυρισμούς του υπουργού Δικαιοσύνης περί διαβουλεύσεων πριν από την ψήφιση της τροπολογίας των προαγωγών, θυμίζοντας τη σφοδρή αντίδραση της πλειοψηφίας των οκτώ μελών του Δ.Σ. της ΕΔΕ, ρωτώντας:ποιος άραγε ήταν ο σπουδαίος λόγος που ανέκυψε ξαφνικά τον Νοέμβριο για να κατατεθεί η τροπολογία. Διευκρίνισε ότι το αίτημα της ΕΔΕ ήταν η αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των βαθμίδων υποσημειώνοντας και τις έγγραφες αντιδράσεις των τριών μεγαλύτερων Εφετείων στην τροπολογία.

«Μας κάνει εντύπωση, κύριε υπουργέ, ότι από τα 9 αιτήματα της ΕΔΕ δεν ικανοποιήσατε κανένα και σπεύσατε μόνο να ψηφίσετε την τροπολογία. Ζητούμε από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη σύγκλιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την εξέταση της συνταγματικότητας αυτής της ρύθμισης θεωρώντας ότι η από μέρους σας κατάργηση ή αναστολή θα είναι πράξη πολιτικής γενναιότητας».

Η υπόθεση Σαλμά

Ο κ. Σεβαστίδης επέκρινε και τις ανύπαρκτες αντιδράσεις όταν ο βουλευτής Μ. Σαλμάς ζήτησε τηλεφωνικά επίσπευση και όχι ενημέρωση για την υπόθεσή του, αντίθετα με τις δικαιολογημένες αντιδράσεις στην περίπτωση του Π. Πολάκη. «Η κυβέρνηση κάλυψε τον βουλευτή Σαλμά και το ίδιο έκανε και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής διαστρέβλωσε τα γεγονότα, ενώ το ίδιο έκαναν και τα ΜΜΕ, δικαιώνοντας ως θύμα τον βουλευτή», παρατήρησε.

Στην ελαφρώς οργισμένη προς το τέλος τοποθέτησή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης αντέτεινε -εκτός κειμένου, όπως είπε- ότι ο συνδικαλισμός στον δικαστικό χώρο πρέπει να έχει άλλο αποτύπωμα και θεσμική νηφαλιότητα.

Μίλησε για επιλεκτική ανάγνωση των έργων της κυβέρνησης και το ώριμο αίτημα για την ταχύτερη εξέλιξη Εφετών.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Λάππα, να επικρίνει έντονα την απόφαση μεταφοράς της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής στο υπουργείο ΠροΠο. «Δεν είναι θέμα ασφάλειας, είναι θέμα Δικαίου. Ο αστυνόμος κάνει τη σύλληψη και δεν νοείται να είναι υπεύθυνος για την έκτιση των ποινών».

Στον χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι «τα σύγχρονα κράτη δικαίου δεν είναι αυτά στα οποία απλά υπάρχουν κόμματα και γίνονται εκλογές. Ενα κράτος Δικαίου έχει ανάγκη από θεσμικά αντίβαρα, δικαστική ανεξαρτησία, ελευθερία του Τύπου, προστασία ατομικών δικαιωμάτων και ακαδημαϊκή ελευθερία. Σήμερα στην Τουρκία δικαστές βρίσκονται στη φυλακή, ενώ στην Πολωνία υποβιβάζονται  …] Σε όλα χρειάζεται θεσμικός διάλογος και μπορεί να είναι δύσκολες οι καταστάσεις, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε την ψυχραιμία μας».

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Κ. Χαλκιά, που υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα έχει 735 εκκρεμείς υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΕΔΔΑ), ενώ οι περισσότερες αφορούν συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα προαναχωρησιακά κέντρα προσφύγων και μεταναστών, στην αυθαιρεσία κρατικών οργάνων, στον περιορισμό ελεύθερης έκφρασης και στη μη συμμόρφωση σε
τελεσίδικες αποφάσεις.

Κατά την κρίση του, αν βελτιωνόταν η κατάσταση με ένα εθνικό ένδικο μέσο, θα μπορούσαν οι υποθέσεις αυτές να επαναπατριστούν και να λήξουν με φιλικό διακανονισμό.
Από δε τα 47 ευρωπαϊκά κράτη, στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυστυχώς η Ελλάδα είναι ανάμεσα σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Ουγγαρία κ.λπ.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών