Προφυλακιστέος κρίθηκε, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο 31χρονος, Αρμπέρ Μπάκο, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου, με ένα Καλάσνικοφ, άνοιξε πυρ σε νυχτερινό μαγαζί στο Μικρολίμανο, τραυματίζοντας τουλάχιστον 15 άτομα.

Ads

Σε βάρος του 31χρονου, που δεν θέλησε να έχει συνήγορο υπεράσπισης κατά την απολογία του στην Εισαγγελία Πειραιά, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συρροή, διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας και οπλοχρησία.

«Ήμουν μεθυσμένος και δεν θυμάμαι τι έκανα», δήλωσε στην απολογία του. Αίσθηση προκαλούν και όσα ανέφερε ο οδηγός στο ταξί του οποίου μπήκε ο Μπάκο για να διαφύγει από το σημείο της επίθεσης στο Μικρολίμανο. Πρόκειται για έναν 50χρονο, πατέρα δύο παιδιών, ο οποίος, όπως είπε, ο συνήγορός του δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Ο οδηγός του ταξί κατέθεσε πως τρομοκρατήθηκε σε τέτοιο βαθμό εκείνο το βράδυ που δεν μπορούσε να σκεφτεί τίποτα και για αυτό το λόγο δεν πήγε στην αστυνομία νωρίτερα παρά την Τετάρτη το πρωί μαζί με τον δικηγόρο του. Όπως σημείωσε ο Μπάκο είχε τον αριθμό του τηλεφώνου του και φοβόταν μην κάνει κακό στον ίδιο και την οικογένειά του.

Ads

Κατά την κατάθεσή του είπε πως περνούσε από το σημείο όταν ο δράστης σήκωσε το χέρι του για να σταματήσει. Δεν γνώριζε τι είχε συμβεί και έτσι σταμάτησε. Μπαίνοντας ο Μπάκο τον απείλησε με το καλάσνικοφ και ο οδηγός ξεκίνησε. Μάλιστα όπως ανέφερε κάποια στιγμή το όχημά του διασταυρώνεται με δυο περιπολικά που πιθανόν πήγαιναν στο σημείο της επίθεσης.

Άφησε τον δράστη στην Ευελπίδων, κινούμενος προς τον Άρειο Πάγο, σε μια πλατία που υπάρχει άλλη πιάτσα ταξί. Το ταξίμετρο έγραφε 22,50 ευρώ και ο Αλβανός κακοποιός του έδωσε 30 ευρώ. Πριν φύγει, ωστόσο, πήρε τον αριθμό του τηλεφώνου του και του είπε: «Ξέρεις τι σημαίνει αυτό τώρα».

Η δράση του Μπάκο

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 31χρονος δράστης φέρεται ότι συμμετείχε σε επταμελή ομάδα, η οποία είχε διαπράξει σωρεία σοβαρών αδικημάτων.

Στην ίδια ομάδα οι αστυνομικοί τοποθετούν και άλλα τρία άτομα που κατηγορούνται στην παρούσα φάση για υπόθαλψη εγκληματία. Πρόκειται για τον 23χρονο που έκρυβε στο σπίτι του στο Γουδή τον Μπάκο, τον αδελφό του 23χρονου, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Αγ. Στεφάνου της Πάτρας και την κοπέλα του Μπάκο.

Ο 31χρονος, σύμφωνα με τα στοιχεία, μαζί με τον έναν από τους Αλβανούς που συνελήφθη στα Σεπόλια, με το όνομα «Κλοντιάν», έναν ακόμα ομοεθνή τους, με το όνομα «Όλντι» και έναν Πολωνό, οι οποίοι αναζητούνται, εμπλέκονται στη δολοφονία του 43χρονου ελληνικής υπηκοότητας έξω από μπαρ στο Μεταξουργείο, το οποίο γάζωσαν με καλάσνικοφ στις 31 Οκτωβρίου, καθώς περνούσαν απέξω με τζιπ.

Σύμφωνα με την κατάθεση του Μπάκο, το μπαρ πυροβόλησε ο «Όλντι» για εκδίκηση, επειδή τις προηγούμενες ημέρες ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, επίσης Αλβανός, τον ξυλοκόπησε γιατί είχε κλέψει το ποδήλατο ενός εργαζομένου του.

Ο Μπάκο παραδέχτηκε ότι ο ίδιος πυροβόλησε εκτός από το Μικρολίμανο και στις εξής περιπτώσεις:

1. Στις 18.10.2014 εναντίον του μπαρ «Κάβος» στην οδό Μιχαλακοπούλου, με πιστόλι, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Είχε πάει στο μπαρ μαζί με φίλο του αλβανικής υπηκοότητας. Με τη χρήση περιστρόφου πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Διέφυγαν πεζοί.

2. Στις 06.11.2014 εναντίον καφετέριας ιδιοκτησίας Αλβανού με καλάσνικοφ στην οδό Αριστοτέλους 106 στον Αγ. Παντελεήμονα, όπου ήταν μαζί του ο «Όλντι», ο «Κλοντιάν» και ο Πολωνός. Δεν τραυματίστηκε κανείς από τους θαμώνες της καφετέριας.

3. Στις 22.09.2014 σε βάρος Αιγύπτιου, ιδιοκτήτη ανταλλακτηρίου, στην Ομόνοια, από τον οποίο μαζί με τον «Κλοντιάν» και τον« Όλντι» επιχείρησαν να πάρουν μία σακούλα με 12.000 ευρώ, αλλά κατά λάθος του πήραν μια σακούλα με φαγητά που είχε πάρει για το σπίτι. Τον πυροβόλησαν με καλάσνικοφ ανεπιτυχώς, χωρίς να τον τραυματίσουν.

Εξάλλου, σε έρευνα που διενεργήθηκε στο δωμάτιο ξενοδοχείου που βρίσκεται στο Μικρολίμανο και διαπιστώθηκε ότι έμεναν τουλάχιστον τέσσερις δράστες βρέθηκαν:

α) ένας γεμιστήρας πολεμικού τυφεκίου
β) ένα ζεύγος χειροπέδες και
γ) μία πινακίδα κυκλοφορίας για την οποία ο ιδιοκτήτης της είχε δηλώσει απώλεια την 19-11-2014 στο Τμήμα Ασφαλείας Καλλιθέας.

Τα υπόλοιπα τρία μέλη της συμμορίας, στην οποία συμμετείχε ο Μπάκο και τα οποία αναζητούνται, είναι ένας 16χρονος Αλβανός και δύο ακόμα άτομα αγνώστων στοιχείων.