Ενοίκιο αντί δόσης θα πληρώνουν στις τράπεζες τα νοικοκυριά που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που εξετάζονται από την κυβέρνηση. Οι τράπεζες θα έχουν αποκτήσει, προηγουμένως, την κυριότητα των ακινήτων, καθώς από την 31η Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών.

Ads

Οι τράπεζες, σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται, θα μπορούν μεταξύ άλλων, αφού αποκτήσουν την κυριότητα των ακινήτων, να τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή να τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος. 

Παράλληλα εξετάζεται η επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

«Το κράτος πρέπει να δώσει κάτι για να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους», δήλωσε στα Νέα ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια.

Ads

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μη τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου σταματά η απαγόρευση των πλειστηριασμών και σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει παράτασή της. Δεδομένου ότι  πολλοί δανειολήπτες θα κινδυνεύσουν να βρεθούν αντιμέτωποι την απώλεια του σπιτιού τους, η «λύση» που φαίνεται να προκρίνεται είναι να πληρώνουν ενοίκιο για να μπορούν να μένουν στην οικία τους.