Εννέα άτομα συνελήφθησαν για τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο ταχύπλοο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Highspeed 5 στο Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και είχε ως αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ένας 50χρονος ηλεκτρολόγος μέλος του πληρώματος του πλοίου.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρχές συνέλαβαν τον τεχνικό ασφαλείας, τον πλοίαρχο, τον πρώτο μηχανικό καθώς και έξι υπευθύνους επισκευαστικών συνεργείων που εργάζονταν στο ταχύπλοο. Όλοι οι συλληφθέντες κρίθηκαν μη προφυλακιστέοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τις εργασίες που γίνονταν επί του πλοίου.

Νωρίτερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας, επικοινώνησε με την εισαγγελέα υπηρεσίας και ζήτησε ενημέρωση για την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία εισαγγελικής εποπτείας και διερεύνησης της υπόθεσης, έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και για τον άμεσο έλεγχο των εγγράφων αδειοδότησης των εκτελούμενων εργασιών.

Πρόθεση του υπουργού, είναι να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο του πλαισίου που διέπει την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση.

Διαβάστε: Νεκρός ναυτεργάτης σε φωτιά στο High Speed 5

Ads

Η ανακοίνωση των ναυτεργατικών σωματείων

Για ευθύνες του υπουργείου Ναυτιλίας και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας κάνουν λόγο, σε κοινή ανακοίνωση τους, τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Στέφενσον» και Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Όπως αναφέρουν «οι ευθύνες του ΥΝΑ και των εφοπλιστών για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, γίνονται ακόμα βαρύτερες, γιατί από το τραγικό γεγονός του NORMAN ATLANTIC, και σε άλλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καμία έκθεση συμβάντων δεν έχει δοθεί, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί για να συγκαλύπτουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου».