1. Δεν θέλει να δώσει «σωσίβιο» στο Μέγαρο Μαξίμου η γερμανική κυβέρνηση. Λίγο πριν τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπός της διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα ενώ το Spiegel αναφέρεται στη δυσφορία της καγκελαρίου για τα ισχνά αποτελέσματα των ελέγχων σχετικά με τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Την ίδια ώρα η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

Ads

2. Νεοναζί έβγαλαν και πάλι μαχαίρι στο Κερατσίνι, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το περιστατικό, όπως καταγγέλλουν στο Tvxs.gr, τα θύματα της επίθεσης, σημειώθηκε στο περιθώριο της μεγάλης αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι, την ίδια ημέρα που στο Περιστέρι τα τάγματα εφόδου των νεοναζί χτυπούσαν με κατσαβίδι έναν φίλο του Παύλου Φύσσα. Στο μεταξύ, διαδηλωτής κατήγγειλε ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ, στην πορεία μνήμης στο Κερατσίνι, του έκοψαν το δάχτυλο.
 
3. Ομόφωνα ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες, Βασίλης Σιατούνης και Θανάσης Στράτος, για την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα το καλοκαίρι του 2008, κατά την οποία δύο άτομα μαχαιρώθηκαν, ένας Έλληνας και ένας Ισπανός.

4. Τη διασταύρωση των ονομάτων των επιχειρηματιών που έλαβαν δάνεια «ανεπίδεκτα είσπραξης» ύψους 23 δισ. ευρώ και  βρίσκονται στις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής, καθώς και  την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση ζητά ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

5. Στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Θεσσαλονίκη καθώς και μονάδα υψίστης ετοιμότητας στη Ρόδο μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να έχει ενημερωθεί η ηγεσία του Στρατού.

Ads

6. Ένα κοριτσάκι 17 μηνών από τη Συρία επιβίωσε τρεις μέρες στη θάλασσα, ενώ η μητέρα του πνίγηκε, όταν το πλοιάριο που επέβαιναν οι περίπου 500 μετανάστες βυθίστηκε στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Μάλτας. Το κοριτσάκι νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Κρήτη, ενώ δεκάδες είναι τα αιτήματα για υιοθεσία.

7. Ολονύχτια διαμαρτυρία πραγματοποιούν οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ στον Άρειο Πάγο καθώς την Τρίτη αναμένεται η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου επί της αίτησης του υπουργείου Οικονομικών για αναίρεση της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις έχει δικαιώσει ορίζοντας την επαναπρόσληψή τους. 

8. Δύο μετανάστες και ένας λιμενικός τραυματίστηκαν σε αιματηρό επεισόδιο το πρωί στην περιοχή μεταξύ Ψερίμου και Καλύμνου όταν οι λιμενικές αρχές εντόπισαν σκάφος που μετέφερε παράτυπους μετανάστες. Νέο περιστατικό καταδίωξης σημειώθηκε και λίγες ώρες αργότερα.

9. «Kατ’ εντολήν της Σoφίας Βούλτεψη» δεν μεταδόθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Ανδρέα Ζούλα. 

Διαβάστε ακόμη για το Slave Route Project, την πρωτοβουλία που ζητά να αυξηθεί η εκπαίδευση σχετικά με την δουλεία και το δουλεμπόριο στα σχολεία όλου του κόσμου καθώς και για την «επιστροφή» των αρχαιολόγων στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.