«Μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων» – ήτοι, ενισχυμένο «κόφτη» – προβλέπει η αντιπρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές για να κλείσει το ταχύτερο η αξιολόγηση και να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα ότι η μοναδική υπαναχώρηση την οποία είναι διατεθειμένη να συζητήσει η κυβέρνηση είναι ένας «μηχανισμός αυξημένων εγγυήσεων» για μετά το 2018 – ένας μηχανισμός ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εν δυνάμει μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ο μηχανισμός μπορεί να συζητηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει καθοριστεί το «δημοσιονομικό μονοπάτι» για μετά το 2018 και θα έχει υπάρξει σαφέστερη δέσμευση των δανειστών ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο «ο μηχανισμός δεν θα έχει λόγο να ενεργοποιηθεί» και ότι ο μόνος λόγος που τον συζητά η κυβέρνηση είναι να «αμβλυνθούν οι υπερ-απαισιόδοξες επιφυλάξεις του ΔΝΤ».

Ads

Στην ερώτηση για το εάν ο ενισχυμένος «κόφτης» θα περιλαμβάνει και μείωση του αφορολόγητου, άφησε το ενδεχόμενο ανοιχτό παρ’ ότι ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα είχε πει ότι «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν συζητά τέτοιο θέμα»:

«Εχω καταστήσει σαφές», είπε σήμερα, «ότι ο μοναδικός τρόπος για να κλείσει η αξιολόγηση είναι χωρίς νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. Το μόνο πράγμα που είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης.
Εάν και όταν συμφωνηθούν τα μεσοπρόθεσμα θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε και τις λεπτομέρειες αυτού του μηχανισμού των αυξημένων εγγυήσεων».

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά ορόσημα για να κλείσει η αξιολόγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε ως κομβικό χρονοδιάγραμμα το πρώτο τρίμηνο του 2017, «κατά το οποίο», όπως είπε, «πρέπει να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση».

Επεσήμανε πάντως πως το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ για το τι προτίθεται να κάνει. Σε ό,τι αφορά, δε, τα μηνύματα Σόιμπλε περί νέου προγράμματος εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, είπε ότι η οποιαδήποτε ενδεχόμενη τροποποίηση θα αφορά μόνον τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και όχι τους υπόλοιπους τομείς της συμφωνία του 2015 ( δηλαδή, μέτρα, στόχους, πλεονάσματα και διάρκεια).