Πρόσω ολοταχώς για το μετασχηματισμό από πολιτική συμμαχία σε κόμμα, με ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη στο ΣΕΦ επιβεβαίωσε τη στήριξη των -35.000- μελών στην ηγεσία κι έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετάβαση στη νέα εποχή, εκλέγοντας μεταβατική ΚΠΕ. Ωστόσο, κατοχύρωσε παράλληλα την ύπαρξη εσωκομματικής αντιπολίτευσης, με κύριο χαρακτηριστικό μία άλλη προσέγγιση για την Ελλάδα και το Ευρώ.

Ads

«Είναι κάτι το διασπαστικό;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, απευθυνόμενος στα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. «Ναι! Είναι!», ακούστηκε εμφατικά από ορισμένα σημεία της κερκίδας στο ΣΕΦ. Το Αριστερό Ρεύμα επέλεξε να κλιμακώσει τη στάση του στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τις επικρατούσες θέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτοντας ξεχωριστή λίστα υποψηφίων για τη στελέχωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής η οποία θα διαχειριστεί το μετασχηματισμό σε κόμμα, ενδεχομένως αιφνιδιάζοντας όσους υποβάθμιζαν τις διαφοροποιήσεις οι οποίες είχαν κατά καιρούς προηγηθεί της Συνδιάσκεψης.

«Μπορεί να είναι επιλογή το Ευρώ, δεν μπορεί να είναι επιλογή πάση θυσία στο Eυρώ. Μπορεί οι δόσεις να χρησιμοποιούνται για να στηρίζουν τα μνημόνια, εμείς πρέπει να πούμε ότι δεν είναι οι δόσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς τις δόσεις. Σπάζοντας το φόβο μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ μπροστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην κυβέρνηση, σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Αριστεροκεντροδεξιάς. Και θα νικήσουμε. Δεν θα χάσουμε αυτή τη φορά», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία αντιπροσωπεύει τις θέσεις του Αριστερού Ρεύματος στο ΣΥΝ αλλά και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ΔΕΑ η ΚΕΔΑ και η ΑΠΟ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν ικανοποίησε η συγκεκριμένη εξέλιξη, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη δημιουργία ενός κλίματος εσωστρέφειας με το «καλημέρα» για το νέο σχήμα το οποίο βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Υπογραμμίζουν δε ότι η όποια μάχη οφείλει να δοθεί εντός του Ευρώ και της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια στον ηγετικό πυρήνα.

Ads

Από την απέναντι πλευρά, διατυπώνεται η άποψη ότι η Κουμουνδούρου υιοθετεί σταδιακά προσεγγίσεις οι οποίες παραπέμπουν στη σοσιαλδημοκρατία και όχι στη ριζοσπαστική αριστερά. Καταλογίζεται μάλιστα σκόπιμη ασάφεια θέσεων η οποία παρέχει ευελιξία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, το «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» της πλειοψηφίας επικράτησε με 74,29% (2.008 ψήφους) εκλέγοντας 168 μέλη (59 γυναίκες), έναντι 25,71% (695 ψήφους) της «Αριστερής Πλατφόρμας» που εξέλεξε 58 μέλη (20 γυναίκες). Τα υπόλοιπα 75 μέλη (συνολικά 301) εξελέγησαν χωρίς σταυρό. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συμμετάσχει ως υποψήφιος στη λίστα, συγκεντρώνοντας 2.096 σταυρούς.

Το Αριστερό Ρεύμα φιλοδοξούσε μεν να επιτύχει ένα ποσοστό της τάξης του 30%, ωστόσο, το διόλου ευκαταφρόνητο 25,71% το καθιστά μία ισχυρή μειοψηφία στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, η διακήρυξη της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης δεν ανατρέπει τη λογική των τάσεων, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα διατύπωσης διαφορετικών θέσεων. Βεβαίως, δεν περνά απαρατήρητη η χαρακτηριστική παραίνεση του Αλέξη Τσίπρα:

«Ας αφήσουμε πίσω μας την μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στην συσκευασία του ενός».