ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, προανήγγειλε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων.

Ads

Παράλληλα ανακοίνωσε πως από το 2016 όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, οι οποίες θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα του εξωτερικού, δήλωσε πως θα αξιοποιηθούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του  το υπουργείο Οικονομικών και δείχνουν ότι σε Έλληνες ανήκουν 3.200 ακίνητα στο Λονδίνο. Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό, είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ, και ούτε ένα ευρώ φόρο ο ιδιοκτήτης ακινήτου στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Η «λίστα Λαγκάρντ» των ελληνικών ακινήτων στο Λονδίνο

Ads

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που από το 2016 θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, είπε πως θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο Taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο θα προσδιορίζεται άμεσα ο φόρος, ο οποίος θα πληρώνεται με την ταυτότητα οφειλής. Έτσι θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και οι διασταυρώσεις.

«Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις  εφορίες θα βρει οτι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη… Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με την κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε.

Τέλος, για τις αντικειμενικές αξίες είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί ένα σύστημα κοντά στις εμπορικές αξίες. Για το περιουσιολόγιο, διευκρίνισε ότι ξεκινά τον Νοέμβριο του 2015.