«Ζήσαμε τον απόλυτο παραλογισμό» για την τραγωδία στην κεντρική Εύβοια με τις πλημμύρες και τους χειρισμούς του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπισή τους.

Ads

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, είναι σαφής στις βολές του κατά της διαχείρισης από τη νυν ηγεσία της υπηρεσίας, της πιο πρόσφατης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η χώρα.

Επισημαίνει την αστοχία του τελευταίου νόμου για τη ΓΓΠΠ, που δεν προβλέπει να καλείται σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων η ΕΜΥ και επικαλείται τη δική του εμπειρία ως γ.γ., χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο παράδειγμα την περίπτωση της κακοκαιρίας «Ζορμπάς», τον Οκτώβριο του 2018: «Είναι βασικό ερώτημα, λοιπόν, εάν κλήθηκε η ΕΜΥ στο κέντρο. Εκεί η ΕΜΥ δεν θα μένει μόνο στην πρόγνωση, αλλά θα συλλέγει πληροφορίες και από άλλες πηγές, όπως τα αεροδρόμια, έτσι ώστε να γνωρίζεις τι θα συμβεί και που θα συμβεί. Αυτό είναι αναντικατάστατο κομμάτι. Με βοήθησε μάλιστα στον Ζορμπά και ένοιωσα την ανάγκη να στείλω ευχαριστήρια επιστολή».

Για την ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112, ο Γιάννης Ταφύλλης, χαρακτηρίζει ανοησίες τα όσα λέγονται ως εξηγήσεις από τα κυβερνητικά χείλη: «Το 112 είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όμως μπορεί να αποβεί και επικίνδυνο. Υπήρχε πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας από το πρόγραμμα της Ε.Ε. όπου ζητήσαμε να μας δώσουν καλές πρακτικές από άλλες χώρες πώς χρησιμοποιείται, έτσι ώστε να υπάρχει μια στρατηγική για το πως χρησιμοποιείται το σύστημα.

Ads

Εδώ ζήσαμε τον απόλυτο παραλογισμό. Ενεργοποίησαν το 112 σε περιπτώσεις που δεν υπήρχε κανένας λόγος μέχρι και στον κορονοϊό και σε περιπτώσεις όπως τώρα που θα μπορούσαν να στείλουν κάποιες οδηγίες για το τι δεν πρέπει να κάνουν οι πολίτες, λουφάξανε. Θα μπορούσε να πει προσέξτε τα υπόγεια, τα ημιυπόγεια, μην κυκλοφορείτε στους δρόμους, μην περνάτε ρέματα, μη… μη… μη… Δηλαδή να στοχεύσουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή όλες αυτές τις πληροφορίες, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι άνθρωποι. 

Αυτό που προσπαθούν να περάσουν ότι θα είχαμε εκατόμβες συνδέοντάς το με την εκκένωση είναι μια ανοησία πρώτου μεγέθους».

Ο κ. Ταφύλλης σημειώνει στην κριτική του για τον ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, ότι «με τον νόμο του 2014 ταυτίστηκε με την Πυροσβεστική», όπως συνέβη εκ νέου με τον νόμο Χαρδαλιά, «με συνέπεια να εκτρέπει και την Πυροσβεστική από τον κύριο ρόλο της.

Δεν είναι πολιτικό ούτε επικοινωνιακό όργανο η ΠΠ και προφανώς δεν είναι lifestyle όργανο. Είναι επιχειρησιακό όργανο. Το να είναι επί παντός επιστητού, να αντικαθίστανται υπουργοί, είναι ένα πράγμα το οποίο θα το πληρώσουμε σίγουρα. Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει υπουργός. Δεν αντιμετωπίζει τα φαινόμενα η ΠΠ. Τις φωτιές τις σβήνει η Πυροσβεστική, κορονοϊούς αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, τα βιομηχανικά ατυχήματα τα αντιμετωπίζουν άλλοι, στο σεισμό επεμβαίνουν οι Δήμοι… Η ΠΠ αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να οργανώσει, να θεσμοθετήσει τις λειτουργικές σχέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, έτσι ώστε να παρέχει την υποστήριξη. Δεν υπάρχει φαινόμενο το οποίο να αντιμετωπίζει αυτοτελώς η ΠΠ. Οργανώνει όλους τους φορείς του κράτους και τους κινητοποιεί, έτσι ώστε να παρέχουν υποστήριξη στον φορέα που έχει την ευθύνη της αντιμετώπισης.

Εδώ είμαστε σε κατάσταση ζούγκλα… Οι άνθρωποι δεν έχουν στοιχειώδη διάκριση ποιες είναι οι καταστάσεις εξ ανάγκης αυτές που συνδέονται με προειδοποίηση και ποιες είναι αυτές που δεν συνδέονται με προειδοποίηση. Το πράμα αγριεύει…

Δεν μπορείς να λες αυτή τη στιγμή ότι εμείς σχεδιάσαμε με 60 χιλιοστά βροχή, αλλά έπεσαν 300. Το 300 είναι απολογιστικό, αφότου έχει συμβεί. Και τα επικοινωνιακά έχουν ένα όριο. Υπάρχουν ζωές από πίσω», τονίζει ο κ. Ταφύλλης.