Τρεις διεθνείς διαγωνισμοί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη.

Ads

Ως «ωριμότερη» εμφανίζεται η περίπτωση του πετρελαϊκού κοιτάσματος στο Κατάκολο, όπου έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτησή του και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσής του.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Εθνους», σειρά θα έχουν η χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων και η θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, όπου είναι σε εξέλιξη τα πρώτα στάδια των ερευνών, και έπονται οι χερσαίες περιοχές Αρτας – Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, όπου έχει ολοκληρωθεί ο συμβατικός έλεγχος και αναμένεται ο νομικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Χθες, σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ενεργειακής Οικονομίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Σύμβαση Μίσθωσης που μονογραφήθηκε πρόσφατα και με την οποία δίνεται το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ για τη θαλάσσια περιοχή 2, Δυτικά της Κέρκυρας.

Ads

Την χαρακτήρισε ως «σύμβαση – μοντέλο», αφού πάνω της θα βασισθεί ο νέος κύκλος συμβάσεων που θα ακολουθήσουν. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η εμπλοκή δύο ευρωπαϊκών εταιρειών προσδίδει πλέον στον τομέα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα διεθνή διάσταση, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε άλλες αξιόπιστες εταιρείες, με μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτόν, και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα μας.

Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία Total-Edison-ΕΛΠΕ ξεκινούν άμεσα οι συζητήσεις με την ΕΛΠΕ, που έχει αναδειχθεί ήδη επιλεγείς αιτών για τη θαλάσσια περιοχή 10, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, ώστε να υπογραφεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία ανάλογη σύμβαση μίσθωσης.

Αναφορικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτας-Πρέβεζας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, αποκάλυψε ότι ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τα Ελληνικά Πετρέλαια επτά ξένες πετρελαϊκές εταιρείες! Πρόκειται για τις Total, Shell, Repsol, Japex, Dana Petroleum, INA και Hunt, με τις οποίες ο ελληνικός όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις.