Ενέκρινε το αποψινό Eurogroup την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα. Της εκταμίευσης, η οποία αναμένεται στα μέσα Δεκεμβρίου, προηγήθηκαν οι δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών απέναντι στην τρόικα ότι θα εφαρμόσουν πλήρως τις αποφασεις της 26ης Οκτωβρίου. Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμαφνίστηκε βέβαιος πως η χώρα μας πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την εφαρμογή του νέου προγράμματος.  

Ads

 
«Το Eurogroup ενέκρινε την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως μεταδίδει το οικονομικό δίκτυο Dow Jones, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έκαναν δεκτές τις δεσμεύσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.
Οι χώρες της Ευρωζώνης θα συνεισφέρουν το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ αναμένεται άμεσα το «πράσινο φως» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προσερχόμενος στο Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως «στην Ελλάδα έχουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για να προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το νέο πρόγραμμα και το PSI» και πρόσθεσε ότι η χώρα μας διαθέτει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση, την απαραίτητη εθνική ενότητα, καθώς και την εθνική βούληση και αποφασιστικότητα για να προχωρήσει.
 
Επισήμανε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει σε αυτή την «πολύ σημαντική», όπως τη χαρακτήρισε, συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, «για μια ισχυρή Ευρωζώνη που είναι ικανή να αντιδράσει και να στείλει πολύ καθαρά μηνύματα στις αγορές».
 
Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε τονίσει πως δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που στηρίζει το νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς και για το αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης.
 
Υπενθυμίζεται ότι μετά τους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιώργο Καρατζαφέρη, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε επιστολές προς τους Ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές, στις οποίες εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Οι δεσμεύσεις αυτές των πολιτικών ηγετών χαρακτηρίστηκαν ως προϋπόθεση από τις Βρυξέλλες για την εκταμίευση της δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, η οποία πραγματοποιείται με καθυστέρηση ενός μήνα.
 
Η επόμενη δόση θα είναι η πρώτη του νέου δανείου προς την Ελλάδα, ενώ οι συζητήσεις για το νέο οικονομικό πρόγραμμα προβλέπεται να ξεκινήσουν το Δεκέμβριο.

Ads