Μείζον ζήτημα έχει προκύψει εντός της κυβέρνησης μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Κι αυτό γιατί οι εξαγγελίες αυτές δημιουργούν «μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό, πράγμα που έθεσε σε συναγερμό την τεχνική αντιπροσωπία των θεσμών που ζήτησε την άμεση κάλυψή του, αλλά δημιούργησε και μία σοβαρή ενδοκυβερνητική κόντρα. 

Ads

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις κινήσεις Βρούτση που κατά πληροφορίες έγιναν χωρίς ο ίδιος να έχει την οποιαδήποτε ενημέρωση. Αναλυτικότερα, ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις χωρίς προηγουμένως να έχει βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος κάτι που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος στριμώχτηκε από τους δανειστές στις διαπραγματεύσεις για την 5η αξιολόγηση. 

Η τεχνική αντιπροσωπεία μελετώντας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντόπισε την «μαύρη τρύπα» που δημιουργούν οι διατάξεις και ζήτησαν αυτή να καλυφθεί άμεσα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Γιάννης Βρούτσης να αναζητά λύσεις στο παρά πέντε της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή. Έτσι το υπουργείο κατέληξε να βάλει «μαχαίρι» σε μια σειρά προνοιακών επιδομάτων, όπως το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

«Μαχαίρι» που πάντως εκτός από το κοινωνικό κόστος που θα επιφέρει δεν καλύπτει ούτε το κενό που έχει προκύψει, ούτε τον Χρήστο Σταϊκούρα που θεωρεί εαυτόν εκτεθειμένο. Παράλληλα δημιουργεί και θέμα στην κυβέρνηση καθώς αν δεν δοθούν οι αυξήσεις το πολιτικό κόστος θα είναι δεδομένο και μεγάλο. 

Ads