Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισαγγελέας καλεί τους γιατρούς να αντιμετωπίσουν την απεργία πείνας ως αυτοκτονία και ζητά την υποχρεωτική σίτιση του Νίκου Ρωμανού. Εν τω μεταξύ, ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, δικηγόρος του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου πως ορίστηκε συνάντηση των γονιών του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Λίγη ώρα αργότερα ο Ρωμανός με χειρόγραφη επιστολή του δήλωσε «κάθετα αντίθετος» με την απόφαση των γονιών του. Επίσης ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως ο Νίκος Ρωμανός ενδέχεται να ξεκινήσει και απεργία δίψας αν η κυβέρνηση επιμείνει στη νομοθετική παρέμβαση που έχει παρουσιάσει. 

Ads

«Ο Ν. Ρωμανός θεωρεί πως μέσα απο αυτόν η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει τον αποκεφαλισμό των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Θέλει να περάσει ένα νομοσχέδιο που καταργεί στην ουσία τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων. Αυτό θα τον οδηγήσει να μην υπολογίζει πλέον τη ζωή του και να σκληρύνει τη στάση του προχωρώντας σε απεργία δίψας», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Φαγκίσκος Ραγκούσης.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως μετά από πρωτοβουλία του πατέρα του Νίκου Ρωμανού, ορίστηκε συνάντηση των γονέων του απεργού πείνας με τον Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα το πρωί προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση. «Πρόκειται για τη ζωή του ίδιου του παιδιού μου» δήλωσε ο Γιώργος Ρωμανός.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ρωμανός, μετά την ανακοίνωση της επικείμενης συνάντησης, με χειρόγραφη επιστολή του δήλωσε «κάθετα αντίθετος» με την απόφαση των γονιών του. «Δηλώνω σε όλους τους τόνους ότι το αίτημα των γονιών μου να συναντήσουν τον Σαμαρά με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Προφανώς κατανοώ την αγωνία τους αφού κινδυνεύουν να χάσουν το παιδί τους. Ομως ο Σαμαράς έχει πλήρη γνώση των γεγονότων και δεν χρειάζεται κανένα πυροσβεστικό ραντεβού για να ενημερωθεί για την κατάσταση που γνωρίζει και επικροτεί», αναφέρει στην επιστολή του. 

Ads

image

Εν τω μεταξύ κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανου, που βρίσκεται στην 28η ημέρα απεργία πείνας. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση σε περίπτωση που ο απεργός πείνας κινδυνεύσει να καταλήξει. Στην σχετική εντολή αναφέρεται πως η απεργία πείνας ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας και έτσι θα πρέπει να εκληφθεί από τους γιατρούς, οι οποίοι, όπως αναφέρει, θα πρέπει να προχωρήσουν σε πράξεις ώστε να διασφαλίσουν τη ζωή ενός ασθενή, αλλιώς διώκονται για έκθεση ασθενούς σε κίνδυνο. Ωστόσο με δεδομένη την άρνηση του Ρωμανού δικηγόροι και αλληλέγγυοι επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε βασανισμό που θυμίζει τακτικές Γκουαντάναμο. 

* Φωτογραφία από συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός