Με νέα πρόταση αναμένεται να εμφανιστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα της Παρασκευής ο Γ.Παπανδρέου. Η συνεδρίαση του οργάνου ξεκίνησε στις 16:30 το απόγευμα, προκειμένου να διαμορφωθεί η πολιτική εισήγηση προς το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται το Σάββατο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου προσανατολίζεται να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να ανακοινώσει την απόφασή του να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες διαδοχής μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές και στελέχη του κόμματος αρχίζουν να παίρνουν θέση εκφράζοντας τις προτιμήσεις τους για τη διαδοχή του κόμματος. Εν τω μεταξύ, υπέρ της εκλογής προέδρου όπως ορίζει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και μετά την ολοκλήρωση PSI και δανειακής σύμβασης, τάχθηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Ads

 
Αλλαγή πλεύσης
 
Αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και πριν από τις εκλογές, αναμένεται να εισηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου στην σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ φέρεται έτοιμος να αποσύρει την πρότασή του για διαρχία που προκάλεσε αντιδράσεις.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει και να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή μετά τη συμφωνία για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
 
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα Νέα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα στο να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής προέδρου πριν από τις εθνικές εκλογές. Εφόσον, αυτό συμβεί, ουσιαστικά πρόκειται για αλλαγή στάσης σε σχέση με τα όσα πρότεινε προ δεκαημέρου στο ίδιο όργανο.
 
Συγκριτικά με την προηγούμενη πρόταση για διαρχία, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, η σκέψη αυτή του κ. Παπανδρέου οδηγεί σε επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο ασαφές παραμένει εάν θα γίνει αποδεκτή.
 
Η ίδια σκέψη, πάντως, έχει διατυπωθεί από την Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διατύπωσε την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες του Βήματος, έχει παρουσιαστεί εμπλοκή στις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου. Έπειτα από εκατέρωθεν διαρροές για τις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου και του Ευ.Βενιζέλου, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία πριν από λίγο η οποία δεν κατέληξε σε συμφωνία.
 
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στη συνεδρίαση και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο.

Υπέρ της καταστατικής διαδικασίας ο Γιάννης Ραγκούσης

Ads

Υπέρ της εκλογής προέδρου όπως ορίζει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ και μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, τάσσεται ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με όσα είπε σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με πολιτικούς συντάκτες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το Σάββατο και την Κυριακή. Μάλιστα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι επιφυλάσσεται για τη στάση του, σε περίπτωση που το Εθνικό Συμβούλιο αποδεχθεί παράκαμψη των προβλεπόμενων, από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, διαδικασιών.

image
 
Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης έθεσε τρεις προτεραιότητες. Την ολοκλήρωση του PSI και της δανειακής σύμβασης, την παράλληλη προετοιμασία «ανοιχτής στην κοινωνία» Εθνικής Συνδιάσκεψης «λογοδοσίας και πολιτικών θέσεων» και μετά την ολοκλήρωση PSI και δανειακής σύμβασης έναρξη των προβλεπόμενων από το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, διαδικασιών.
 
Ο κ. Ραγκούσης επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα που τίθεται στο ΠΑΣΟΚ είναι αν θα συνεχίσει να είναι δημοκρατικό κόμμα ή αν θα μετατραπεί σε ένα κόμμα «προυχόντων» και συμπλήρωση ότι υπάρχει ο χρόνος να οργανωθεί καταστατικά η διαδικασία. Τέλος, υποστήριξε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υπουργοί, ενώ στην ερώτηση αν ο ίδιος θα θέσει υποψηφιότητα, δήλωσε λακωνικά πως έχει απαντήσει.

Παίρνουν θέση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
 
Βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέσει και να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.
 
Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Παρασκευής, η Σ.Μερεντίτη επέμεινε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια – δυο εβδομάδες».
 
Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ.Βενιζέλος μπορεί και
θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.

Από την πλευρά του, ο Στέφανος Τζουμάκας, εκλεγμένο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, δεν επέλεξε να σταθεί στο πλευρό κάποιου από τα στελέχη που θεωρείται αναμενόμενο ότι θα διεκδικήσουν την προεδρία αλλά ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα.
 
Παράλληλα, 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν καίριες και καθαρές πολιτικές στάσεις, συμπεριφορές και γρήγορες αποφάσεις για την επόμενη μέρα στο κόμμα εν όψει του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να σιωπά ούτε να ελίσσεται με εσωκομματικές σκοπιμότητες».
 
Στον Κ. Παπούλια ο Γ. Παπανδρέου
 
Την κρίσιμη μάχη που δίνει η χώρα τις επόμενες εβδομάδες επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο είχε συνάντηση σήμερα. «Είναι μια κρίσιμη μάχη, για να κλειδώσουμε την ιστορική συμφωνία, η οποία επετεύχθη πριν μερικούς μήνες και θα βγάλει βάρος από τον ελληνικό λαό, θα αποτελέσει τη βάση της κοινωνικής συνοχής και θα δημιουργήσει την προοπτική για βιώσιμη ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου.

«Χρειάζεται η συμβολή όλων των κομμάτων χωρίς δεύτερες σκέψεις, για να στηριχθεί το έργο της» τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, απάντησε ότι είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα τα όσα του είπε ο κ. παπανδρέου.

Δείτε επίσης: Επίθεση δέχτηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε μπαρ στο Παγκράτι (BINTEO)