Σκοτεινό πέπλο σκεπάζει την υπόθεση με τον βομβιστή της Σπάρτης, στα χέρια του οποίου είχε ανατιναχθεί αυτοσχέδια βόμβα στις 31 Αυγούστου στην οδό Ωραίας Ελένης. Ο 32χρονος που είχε στα χέρια του την βόμβα μεταφέρθηκε τότε στην Αθήνα τραυματίας, όπου και υπέκυψε στις 11 Σεπτεμβρίου. Την στιγμή που ακόμη δεν είναι βέβαιο το προφίλ του βομβιστή, η αστυνομία, διενεργώντας προανάκριση αρνείται να δώσει κάποια πληροφορία και επικαλείται απόρρητο. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής έχει μεταβεί στην Σπάρτη, οι τρεις συλληφθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι και πολλά μοιάζουν να πρόκειται για ενέδρα εις βάρος του βομβιστή. Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας αφήνουν ενδείξεις για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του tvxs.gr ο 32χρονος δράστης κατοικούσε και είχε την βάση του στο Γύθειο, στην ανατολική Μάνη, ενώ οι γονείς του ζούσαν στο Περιστέρι, για αυτό και την Παρασκευή της έκρηξης είχε γίνει λόγος πως πρόκειται για Αθηναίο.
 
Το σπίτι στην Μελιτίνη
 
Ορμητήριο του βομβιστή αποτελούσε ένα σπίτι στην Μελιτίνη, ένα παραθεριστικό χωριό έξω από την Σπάρτη. Εκεί η αστυνομία βρήκε και άλλους 60 αυτοσχέδιους βομβιστικούς μηχανισμούς. Ο ιδιοκτήτης της οικίας, αμέσως, ανακοίνωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει καμία σχέση με ότι συνέβαινε στο σπίτι.
 
Οι αρχές συνέλαβαν έναν πιθανό συνεργό του και άλλες δυο νεαρές κοπέλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», μάλιστα, πρόκειται για δυο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μια εκ των οποίων φέρεται να φιλοξενούσε τον δράστη πριν την προγραμματισμένη επίθεση. Και οι τρεις συλληφθέντες, όμως, αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με το Κουτί της Πανδώρας, το ρεπορτάζ του οποίου αναφέρει πως «οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Σπάρτης, κ. Δεληγιάννη, ο οποίος όμως τους άφησε ελεύθερους, με περιοριστικούς όρους. Ερωτηματικά προκαλεί αυτή η απόφαση, καθώς δεν προφυλακίστηκαν με βάση το άρθρο 187/Α περί τρομοκρατίας, όπως και το νόμο 282 περί εκρηκτικών μηχανισμών. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα περιστατικά με δράστες εφήβους στην Αθήνα, που τοποθετούσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε κατσαρόλες, οδήγησαν σε επικοινωνιακό μπαράζ και προφυλακίσεις, με τις τηλεοπτικές κάμερες να είναι στραμμένες στο έργο των συλλήψεων από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία».
 
Ιστορικό των αποτυχιών και των «κατά λάθος»
 
Το Νοέμβριο του 2011 σημειώθηκαν δύο εκρήξεις σε ATM τραπεζών και μία στο πρωτοδικείο του Γυθείου από τις οποίες προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.
 
Πριν από 20 ημέρες, είχε συμβεί άλλη μια έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σε έναν αγροτικό δρόμο στο Μαυροβούνιο, περιοχή έξω από το Γύθειο. Και τότε, αν και δεν είχε βρεθεί δράστης, το συμπέρασμα ήταν ότι η έκρηξη της βόμβας έγινε κατά λάθος.
 
Πιθανοί στόχοι
 
Πολλά ερωτηματικά έμεναν αναπάντητα όσον αφορά τον στόχο που είχε ο 32χρονος, αφού η βόμβα έσκασε στα χέρια του, και ο ίδιος πλέον απεβίωσε. Στην οδό Ωραίας Ελένης μπορούν να βρεθούν τέσσερις πιθανοί στόχοι:
 
Η Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές του τοπικού Τύπου, ο βομβιστής ήταν μέλος «ιδιότυπης παρακρατικής φράξιας» της περιοχής, η οποία δρούσε για «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», βεντέτες, και προστασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κύκλωμα αυτό στόχευε πλέον κρατικούς αξιωματούχους καθώς οι δράστες είχαν γίνει γνωστοί στις Αρχές. Στον ίδιο δρόμο είναι οικογενειακό σπίτι ενός αξιωματικού του Λιμενικού.
 
Στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ή της πώλησης προστασίας, ως στόχος θεωρείται, σύμφωνα με τους ντόπιους, και το αυτοκίνητο επιχειρηματία, που φέρεται να είναι νέος μέτοχος του νυχτερινού κέντρου «Μούσσες» (ιδιοκτήτης του οποίου ήταν ο Μπάμπης Λαζαρίδης, που είχε δολοφονηθεί σε επίθεση με καλάσνικοφ έξω από το κέντρο διασκέδασης).
 
Στον ίδιο δρόμο, φέρεται να κατοικεί και μια γυναίκα ρουμανικής καταγωγής, που εμπλέκεται στην υπόθεση με τα 100 κιλά χασίς στην Δυτική Ελλάδα και είχε προσαχθεί ως ύποπτη για τον εμπρησμό της Marfin, στην οδό Σταδίου, κατά τον οποίο είχαν χάσει την ζωή τους τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα.
 
Την λύση θα δώσει το «μέσο»;
 
Την λύση στο μυστήριο θα μπορούσε να δώσει ο αυτοσχέδιος μηχανισμός. Ο μηχανισμός που βρέθηκε αποτελούνταν από γκαζάκια, εύφλεκτο υλικό και δύο μπαταρίες. Παρόλο που τα συστατικά του μηχανισμού δεν προσφέρονται για να ερευνηθούν τυχόν συνδέσεις με «επίσημες» οργανώσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, που μπορεί να έχουν και σχέσεις με ακραίες πολιτικές θέσεις, μπορεί να αναγνωριστεί μια ομοιότητα με γνωστή περίπτωση έκρηξης βόμβας «κατά λάθος» στα χέρια του τρομοκράτη στο ελληνικό παρελθόν. Σύμφωνα με πηγή του tvxs.gr τότε η βόμβα είχε πυροδοτηθεί λόγω λανθασμένου φορτίου της μπαταρίας. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κάτοικοι της Σπάρτης που ήταν μπροστά στο περιστατικό, άκουσαν, όπως επικαλείται και το Κουτί της Πανδώρας, τον 32χρονο βομβιστή, μετά την έκρηξη της βόμβας, να φωνάζει «μου την έστησαν…», ενώ άλλοι πως του έπεσε το κινητό από το χέρι και χτύπησε την βόμβα.
 
Σχέσεις με την Χρυσή Αυγή
 
Μια πολιτική διάσταση στην υπόθεση δίνουν στοιχεία, που αποκαλύπτουν αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας στην εφημερίδα «Το Ποντίκι». Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο συνεργός του βομβιστή, ο οποίος, όπως αναφέραμε, αφέθηκε ελεύθερος, βρίσκεται ψηλά στις λίστες των μελών της Χρυσής Αυγής ως ενεργός – ή τουλάχιστον δεδηλωμένος – οπαδός της.
 
Χωρίς οι Αρχές να κάνουν καμία επίσημη δήλωση για σχέση του περιστατικού με το κόμμα, αμέσως διέρρευσε στον Τύπο ότι η ΕΥΠ αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα παρακολουθούν στενά πλέον την πορεία της Χ.Α.
 
Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι τον Ιούνιο είχε γίνει μια επίθεση βεβήλωσης των αδριάντων του Άρη Βελουχιώτη στην Μεσούντα Άρτας (14/6) και στην Καλοσκοπή Φωκίδας (15/6). Τις επόμενες ημέρες η οργάνωση «Ε.Ο. 1821» έστειλε σε επιλεγμένα Μ.Μ.Ε. μια επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη. Η επιστολή χαρακτηρίζεται από φασιστικό πνεύμα και τάση προς βίαιες πράξεις. Το Ποντίκι, μάλιστα, σχολιάζει πως «στο κείμενο περιέχονται απειλές για προϊούσα κλιμάκωση της βίας, που συνιστούν εν δυνάμει το γενέθλιο εμβατήριο για την αναβίωση της ακροδεξιάς τυφλής τρομοκρατίας».
 
Συμπεράσματα βγαίνουν πως ίσως έχουμε να κάνουμε πλέον με μια νέα μορφή ακροδεξιάς τρομοκρατίας, ειδικά σε μια περιοχή της Ελλάδας με προτίμηση στις ακροδεξιές αντιλήψεις, η δράση της οποίας μπορεί να συνδεθεί – σε επίπεδο πρακτικής τουλάχιστον – με την «Οργάνωσιν Εθνικής Αποκαταστάσεως» της οποίας μέλη ήταν εννέα βομβιστές που συνέλαβε η Αστυνομία τον Ιανουάριο του 1979. Πηγές του Ποντίκι, αναφέρουν ότι αξιωματικοί της υπηρεσίας συλλογής πληροφοριών της Αστυνομίας διέρρευσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις συγκέντρωσης οπλισμού
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε σχετικά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Θεσσαλονίκη: «Όλως παραδόξως, διαπιστωμένα πλέον, ο ίδιος είχε σχέση με την Ακροδεξιά και όλως παραδόξως βρέθηκαν 60 εκρηκτικοί μηχανισμοί. Για ιδία χρήση άραγε; Εμείς ζητάμε με κάθε επισημότητα από την κυβέρνηση και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να ρίξουν άπλετο φως σ’ αυτήν την υπόθεση».
 
Περίεργη στάση των Αρχών
 
Οι Αρχές έχουν κρατήσει περίεργη στάση αναφορικά με το θέμα. Αν και αποτελεί σημαντικό περιστατικό δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση και έχει διατηρηθεί σιγή, ίσως σε μια προσπάθεια να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα. Μάλιστα, οι τοπικές αρχές της Σπάρτης αρνήθηκαν επανειλημμένως να μας μιλήσουν για την υπόθεση, πότε επικαλούμενοι προανακριτικό στάδιο, και πότε πως δεν υπάρχει αρμόδιος.